Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Det gick direkt in i hjärtat" – Catta Oras om kärleken till Ultra Bra

Från 2017
Uppdaterad 21.09.2017 13:33.
Ultra Bra paluukeikalla Ruisrockin Rantalavalla heinäkuussa 2017.
Bildtext Ultra Bra på Ruisrock i juli 2017.
Bild: Annika Miettinen

Efter sexton års paus meddelade Ultra Bra i början av 2017 att de gör comeback. En sommar senare med bejublade konserter både på Provinssi, Ruisrock och Ilosaari återkommer bandet med tre konserter i Helsingforsarenan i december. Catta Oras berättar varför bandet betyder så mycket för just henne.

Då Catta i slutet av 1990-talet studerade i Karis hörde hon sina studiekompisar prata om en låt som hette Hauki. Hon visste att bandet bakom låten hette Ultra Bra, men det politiska budskapet i deras låt Nainen joka elää vapaaherran elämää som hon hade hört spelas i Radio Mafia tilltalade inte Catta.

- Jag minns att min första tanke var "gud vilken jobbig låt", den här orkar jag inte alls med. Men Hauki däremot var ju en så totalt bisarr låt som alla sjöng med i, så i och med det började jag undersöka bandet lite mera och var snart alldeles frälst.

Hauki on iloinen kala
sen pää on suuri ja litteä
hauki suhisee kaislikossa
ravun ja sammakon lailla
hämäränvihreää
koko ajan iso pää

― Text: Janne Saarikivi

Det var främst Cattas finskspråkiga studiekompisar som lyssnade på Ultra Bra, i de finlandssvenska kretsarna tyckte man att bandet var lite mystiskt.

Catta fastnade direkt för Ultra Bras sätt att på ett enkelt sätt beskriva vardagliga känslor och ögonblick i kombination med ett maffigt sound. Det kan till exempel handla om känslan då du på våren för första gången sätter på dig dina sneakers och hur lätta stegen är.

Catta Oras med sin Ultra Bra-skivsamling
Bildtext Catta Oras med sin skivsamling.
Bild: Monica Eklund/Yle

- Till grejen hör att jag är ett ganska stort eurovisionsfan och största delen av låtarna går enligt det klassiska eurovisionskonceptet - det är modulationer, maffiga slut och stråkorkestrar. Det gick direkt in i hjärtat.

Vesireittejä - Kaunis ja ylpee

Catta funderar en lång stund då hon får frågan om vilken av Ultra Bras låtar hon tycker mest om.

- Om jag måste välja en låt som för mig representerar det Ultra Bra som jag gillar mest är det nog Kaunis ja ylpee från skivan Vesireittejä, som jag för övrigt tycker att är Ultra Bras mest musikaliska skiva. Där har man verkligen satsat på musiken och sången och på att det på riktigt ska låta bra, man sjunger inte mera så hårt och högt som man gjorde i början.

Hela plattan Vesireittejä känns väldigt personlig, menar Catta. Skivan innehåller mycket känslor, däribland också smärta, något Catta misstänker att kan ha att göra med att Kerkko Koskinen och Anni Sinnemäki gick skilda vägar just då Vesireittejä kom till.

Koskinen är en av Ultra Bras grundande medlemmar och pianist i bandet. Anni Sinnemäki har skrivit flera av Ultra Bras mest kända låtar och hennes texter finns med på bandets samtliga skivor.

Koska sait kaiken mitä halusit
susta tuli kaunis ja ylpee

― Text: Anni Sinnemäki

- När jag tänker på skivorna så gillar jag varje låt från Vesireittejä, varje låt har en viss betydelse för mig.

Också Siirrän sokeriastiaa betyder mycket för Catta.

Den låten lyssnade hon mycket på under sommaren 1999 när hon var förtjust i en kille. Catta beskriver minnet med ett leende, hur det var svårt att våga säga vad man tyckte och tänkte, hur man träffades lite nu som då men ändå inte riktigt vågade göra något.

- Allt det här med vad man gör, man lite snuddar lite vid varandra - allt beskrivs så bra i den här texten. Det var synd att den låten inte lyftes upp desto mera, den har blivit en udda favorit för mig.

Jos sattuu hiljainen hetki
Tuijotamme toisiamme
Rohkeasti hymyillen
Ja kosketat minua jalalla
Ikään kuin vahingossa

― Text: Anni Sinnemäki

Catta har sett många av Ultra Bras spelningar. Hon såg dem första gången på festivalen Världen i byn i Kajsaniemi 1999.

- Sen minns jag Hietsu 99-festivalen på Sandstrand 1999, det var en riktigt het sommar och vi dansade i sanden och allt var bara perfekt.

Den konsert Catta gillar mest är skivutgivningskonserten på Tavastia 2000 då Ultra Bra släppte skivan Vesireittejä, som enligt henne är deras absoluta mästerverk.

- Det var höst, en riktigt regnig dag i oktober, men de spelade varje låt från skivan plus några låtar som man hade hoppats på att få höra. Det kändes som att bandet helt hade tänkt på vad jag ville ha och det var bara helt perfekt.

Ultra Bra-skivor utspridda på ett köksbord
Bildtext Ultra Bra har en självklar plats både i Catta Oras skivhylla och på spellistan.
Bild: Monica Eklund/Yle

Uppbrottet 2001

Efter fyra skivor meddelade Ultra Bra 2001 att de skulle lägga av. Catta Oras var inte speciellt förvånad och tyckte till och med att det var ett bra beslut eftersom bandet hade gett ut fyra bra plattor.

Men hon höll på att missa det som skulle bli deras sista spelning då.

- Jag bodde i Norge då de sista spelningarna utannonserades. Det var grym stress, ingen hade meddelat mig att bandet skulle lägga av utan jag läste det från nån gammal tidning som skickades åt mig till Norge. Jag skrev till och med till bandet och frågade om det kommer flera spelningar.

- Vi var tre eller fyra Ultra Bra-fans som jobbade samtidigt i Norge och vi var alla i samma upprörda skick och tänkte att nu missar vi faktiskt detta. Men då svarade faktiskt Joel Melasniemi (gitarrist i Ultra Bra, reds.anm.) och meddelade att det nog kommer extra konserter och så lyckades vi sedan få biljetter.

Det är modulationer, maffiga slut och stråkorkestrar.

― Catta Oras om varför hon gillar Ultra Bra.

På bordet framför Catta ligger en gammal biljett från Tavastia, daterad tisdag 16.10.2001 kl.21. Hundra mark har den kostat.

Var det mycket tårar på den keikkan?

- Problemet var att det var så mycket förväntningar. De har så många låtar att välja mellan så jag var förberedd på att det inte kommer att komma alla favoriter som jag önskar mig personligen. Jag tycker att de kanske koncentrerade sig mera på de äldre låtarna som inte för mig har ett så personligt värde. Men skulle jag inte ha varit där skulle det ha stört mig.

30.1.2012 uppträdde Ultra Bra på stödkonserten för Pekka Haavisto i Ishallen i Helsingfors, Kokoaan suurempi Suomi. Konsertens 7000 biljetter såldes slut på bara ett par timmar och intäkterna användes oavkortat för Haavistos presidentvalskampanj.

I Helsingin Sanomat konstaterade man att bandets medlemmar har blivit säkrare, bättre musiker och bättre sångare och att tiden inte har kört förbi bandet. “Tulisipa tätä lisää”, skrev Helsingin Sanomats Elina Väntönen.

Återuppståndelsen

Fem år senare, i början av 2017, hörsammades alla Ultra Bra-fans högsta önskan då bandet meddelade att de skall återuppstå. Catta arbetar inom branschen och hörde rykten om att det var ett band som skulle göra comeback. Men hon visste inte vilket.

Ultra Bra på den genemsamma presskonferensen för Ruisrock, Provinssi och Ilosaarirock i januari 2017
Bildtext Ultra Bra i januari 2017 på en presskonferens inför sommarens comeback.
Bild: Ari Lahti / All Over Press

- Jag minns att vi analyserade det med en kollega att Ultra Bra kan det nu i alla fall inte vara. Men det var ju det vi hoppades på. Sen hörde jag faktiskt att det var Ultra Bra lite innan det publicerades och så måste jag gå omkring med den här hemligheten i några veckor.

Catta är själv en aktiv sångare och sjunger i kören aTSo, som har ett par av Ultra Bras låtar på sin repertoar - Sinä lähdit pois och Minä suojelen sinua kaikelta. Budet om Ultra Bras comeback kom just under en körövning, men Catta fick förstås inte säga ett knyst om det.

- Det har varit min stora dröm att någon gång få sjunga i Ultra Bra i kör. Min dröm har varit att grunda en kör där vi bara skulle sjunga sånger av Ultra Bra, så det har varit riktigt fiilis att få sjunga de här låtarna.

Under sommaren 2017 uppträdde Ultra Bra på Provinssi i Seinäjoki, på Ruisrock i Åbo och på Ilosaarirock i Joensuu, där också Catta, hennes man och flera vänner var på plats.

Ultra Bra på Provinssi 2017
Bildtext Ultra Bra på Provinssi sommaren 2017.
Bild: Marko Tuominiemi / AOP

- Det var ju nog jättefint att få höra “Hei kuule Suomi, hei joku Joensuu” och att vara där på plats och ställe när det dessutom var den sista comeback-spelningen under sommaren. Att också få uppleva spelningen tillsammans med den av mina vänner som är min största Ultra Bra-vän och som har gått igenom de här Vesireittejä-känslorna tillsammans med mig var nog extra fint.

Folk hade ett jättebehov av att komma och berätta hur de nog tycker att det här bandet är helt ultra skit.

― Catta Oras

Foton, minnen, cd-skivor

Catta har alla Ultra Bras skivor. Hon har också ett foto på sig själv och sin kompis där de båda har Ultra Bra-t-skjortor på sig. Fotot är taget 2001 i Norge.

- Den här t-skjortan var väldigt provocerande här i Finland. Folk hade ett jättebehov av att komma och berätta hur de nog tycker att "det här bandet är helt ultra skit". Jag funderade alltid att jag själv aldrig skulle komma på tanken att gå och säga åt någon som har en Backstreet Boys t-skjorta att jag inte alls tycker om Backstreet Boys.

- Vad var det med det här som provocerade så mycket att de måste komma och kommentera hela tiden? undrar Catta.

Minä suojelen sinua kaikelta
mitä ikinä keksitkin pelätä
Ei ole sellaista pimeää
jota minun hento käteni ei torjuisi

― Text: Anni Sinnemäki

Catta studerade också en tid i Stockholm 1999, där hon också ofta använde samma bandskjorta. Där var tongångarna annorlunda.

- Den väckte stort intresse hos svenskarna, som undrade om det här är en BH-reklam. Sen minns jag att man tack vare t-skjortan träffade många finska studerande som kommenterade att "aha, du måste vara från Finland när du har en sådan här t-skjorta".

Hur låtarna kan ändra betydelse

Ibland kan låtar och låttexter få en annan betydelse eller roll än den de hade ursprungligen. Det här är också något Catta Oras har märkt.

- I och med att vi i kören har sjungit Minä suojelen sinua kaikelta har jag alltid upplevt låten som att man sjunger till sin älskade och att man ska skydda sin partner från allt det onda. Men sedan råkade jag vara höggravid när vi skulle uppträda med den här, och under övningarna brast jag i gråt när jag insåg att jag ju sjöng den här låten för mitt ofödda barn.

Bandet som återuppstår - igen, och igen och igen

I december 2017 ger Ultra Bra tre konserter i Helsingforsarenan, fredag 15.12, lördag 16.12 och söndag 17.12. På grund av det enorma suget efter biljetter blev det som först bara skulle vara en spelning slutligen tre.

Vad har du själv för minnen av Ultra Bra? Vad har bandet betytt för dig? Vilken är deras bästa låt och varför? Vi vill väldigt gärna ta del av dina historier om Ultra Bra - dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Diskussion om artikeln