Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vinets innehåll hemlighålls

Från 2017
Uppdaterad 19.09.2017 09:12.
Vinodlare vill inte alltid berätta vad allt vinet innehåller.
Bild: SVT

Vinimportörer kan eller vill inte berätta vad allt vinet innehåller. Viner tillverkas mycket långt industriellt och får innehålla flera tillsatsämnen men det behöver inte redovisas på etiketten.

Vintillverkarna tillsätter sötningsmedel, industrijäst och andra tillsatsämnen. Vinet kan sötas och få olika smaker med hjälp av olika jäststammar.

Ekchips tillsättas för att vinet ska få en smak av ek utan att vinet varit i närheten av ett ekfat. Processhjälpmedel används för att klarna vinet och för att klara av långa transporter.

Andra livsmedel har en innehållsförteckning

För andra livsmedel måste det stå på förpackningen vilka ingredienser varan innehåller. Men vinet är ett undantag.

Det finns 63 tillåtna tillsatsämnen och processhjälpmedel som enligt EU:s lagstiftning inte behöver deklareras. Vinimportörer i Sverige och Finland vill eller kan inte redogöra för vinets alla beståndsdelar.

Sveriges televisions Uppdrag granskning bad de tio största leverantörerna till Systembolaget om en redogörelse över vad deras viner innehåller.

Nio av tio ville inte eller kunde inte ge information om deras viner.

Ett vanligt svar var att vinproducenterna inte vill svara på frågan. Det är mycket långt fråga om vintillverkarens hemliga recept för hur ett bra vin ska smaka.

Det finns flera tillsatsämnen i viner som inte rdovisas.
Bildtext Det finns flera tillsatsämnen i viner som inte redovisas.
Bild: YLE

- I någon mån används svaveldioxid för att förhindra oxidation. På så sätt kan man garantera vinets kvalitet och behålla den goda smaken ända fram till konsumenten, förklarar Hanna Jatila kvalitetschef på Altia.

Viner kommer med tankfartyg

Altia importerar viner till både Sverige och Finland. Det mesta kommer via tankfartyg från Chile, Australien och USA. Sedan förpackas vinerna i Rajamäki. Främst är det fråga om lådviner.

Enligt Hanna Jatila är det bolagets inköpare i Sverige som gör upp köpkontrakt med vinproducenterna och kommer då överens om vinernas kvalitet och vad som får ingå i dem.

Men hon vill inte svara på vilka tillsatsämnen som man använder utan hänvisar till EU:s bestämmelser. Först när bestämmelserna ändras så kan Altia ändra sin policy.

Konsumenter bör veta vad de dricker

Frågan om skärpta regler för vinproducenterna har redan länge diskuterats inom EU. Nu jämställs viner inte med andra livsmedel som ska ha en innehållsförteckning.

Det beror enligt Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, på att vintillverkarna har ett stort intresse för att inte behöva redogöra för vinets alla beståndsdelar.

- Det är en självklar rättighet för alla konsumenter att få veta vad man stoppar i kroppen. Det ska gälla alla livsmedel - även sådana som innehåller alkohol, slår Jan Bertoft fast.

Den europeiska konsumentorganisationen Beuc driver också kravet att alla livsmedel också alkoholprodukter ska ha en innehållsförteckning.

Alko påverkar inköpen av viner

Systembolaget och Alko påverkar också vad för slags viner som ska importeras. I bolagens offertförfrågningar till vinimportörer framgår detaljerade krav på hurudana viner som eftersöks.

- ”Vi söker ett ungdomligt, fruktigt och smakrikt vin med inslag av mörka körsbär, örtkryddor och sötlakrits”. Citatet är från Systembolagets offertförfrågning i januari 2017.

I Alko:s offertförfrågningar, som finns på nätet, kan det till exempel efterfrågas ett ”ungt, modernt vitt vin eller ett vin med smak av ek”.

Vingårdar har problem med arbetsförhållanden

Men det är inte bara fråga om vad vinet ska innehålla utan det är också fråga om förhållandena på vingården.

Arbetsförhållandena på vingårdar kan vara mycket dåliga.
Bildtext Arbetsförhållandena på vingårdar kan vara mycket dåliga.
Bild: SVT

De nordiska vinmonopolen har gemensamma etiska regler för vintillverkning.
Det är regler om drägliga arbetsförhållanden och löner.

Alko påverkar vinets pris

Men Alko:s offertförfrågningar fastställer också vad vinet får kosta i butiken
Det kan enligt vinimportörer bli ett problem.

Till exempel om ett vin i butiken ska få kosta högst 7 euro, betyder det att inköpspriset, alltså det som tillverkaren och importören ska dela på, blir lite över en euro.

Det är det som blir kvar när alla omkostnader, som alkoholskatter, transporter och Alkos förtjänst dragits bort från försäljningspriset.

Billiga viner kan vara ett problem

Vinimportörer har för Spotlight förklarat att det kan bli problematiskt att tillverka ett så billigt vin och samtidigt uppfylla de etiska reglerna för vintillverkningen.

Minna Alitalo inköpsdirektör vid Alko, säger att de etiska reglerna måste uppfyllas. Om det inte gör det så blir det inget inköp.

Men det finns billiga viner på Alkos hyllor och de vingårdarna behöver inte ha granskats på plats.

Minna Alitalo inköpsdirektör vid Alko
Bildtext Minna Alitalo inköpsdirektör vid Alko
Bild: YLE

- Vi klarar inte av att granska alla viner som kommer från hela världen. Om det är fråga ett riskland vidtar vi flera åtgärder för att garantera att allt har gått rätt till.

Alko:s princip är att arbetsförhållandena ska förbättras. En plan görs upp med vintillverkaren för hur missförhållandena ska förbättras. Sedan kontrolleras det om åtgärdsprogrammet har följts.

För att Alko ska plocka ned vinerna från hyllorna så ska vingårdarna ha använt barnarbetskraft eller tvångsarbete.

Missförhållandena fortsätter

Men Sydafrikanska vingårdar, framför allt från Western cape provinsen, får i flera rapporter anmärkningar för att de behandlar arbetarna illa och att de inte betalar löner enligt gällande avtal.

Ett bra exempel är Robertson Winerys viner från Syd-Afrika.
För ett år sedan avslöjade Uppdrag granskning att arbetsförhållandena på Robertsson Winery var mycket dåliga.

Problemviner säljs fortsättningsvis

Men vinerna säljs fortsättningsvis. Detta trots att Vinmonopolet i Norge i en rapport så sent som i våras visar att missförhållandena fortsätter.

Minna Alitalo inköpsdirektör vid Alko, vill inte kommentera ett enskilt fall, men säger att man följer med och kontrollerar att det sker en förändring.