Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisabor nöjda med valet av stadsdirektör: ”Nya vindar blåser ofta bättre”

Från 2017
Flagga med Lovisa stads vapen vajar i vinden
Bildtext De Lovisabor som Yle Östnyland har talat med tror att Jan D. Oker-Blom för med sig nya vindar till staden.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Yle Östnyland besökte Lovisa för att kolla vad invånarna där tycker om sin nya stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. Många verkar vara nöjda med politikernas val.

Utanför mataffären i Lovisa centrum träffar Yle Östnylands reporter Gea Tainio. Hon tycker att Jan D. Oker-Blom var det bästa valet politikerna kunde göra.

– Jag tycker att det behövs nya personer som tar hand om Lovisa. Tuula Jäppinen skulle också ha varit bra. I och för sig tycker jag också att den förra stadsdirektören var perfekt. Jag är lite bitter över att de körde bort honom, säger Tainio.

Lovisa torg
Bildtext Lovisa torg.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Tainio har aktivt följt med stadsdirektörsvalet, bland annat genom att läsa nyheterna som publiceras på text-tv. Dessutom brukar hon titta på stadsfullmäktiges möten på nätet.

– Jag var själv i stadens tjänst i 30 år så jag vill lite följa med hur det utvecklar sig i Lovisa.

Fler arbetsplatser behövs

Gea Tainio säger ändå att hon råkade ha annat för sig på onsdagskvällen, så hon tittade inte på direktsändningen från fullmäktigemötet där stadsdirektören valdes.

På frågan om hon har någon hälsning åt den nya stadsdirektören svarar hon att det skulle vara bra med fler arbetsplatser i Lovisa.

Dessutom önskar hon att vägarna i staden förbättras – särskilt Skärgårdsvägen där hon bor.

Esa Hämäläinen
Bildtext Esa Hämäläinen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Lovisabon Esa Hämäläinen står utanför bankkontoret och diskuterar med två Pyttisbor som också har följt med stadsdirektörsvalet.

Också han tror att Jan D. Oker-Blom var det rätta valet för Lovisa just nu.

– Han är lite yngre och har erfarenhet från många olika branscher. Nya vindar blåser ofta bättre så jag är glad att man inte genast tydde sig till något gammalt och bekant.

Hämäläinen konstaterar vidare att han hoppas att Oker-Blom får arbetsro och att politikerna inte antastar honom för mycket genast i början.

Nya vindar blåser ofta bättre så jag är glad att man inte genast tydde sig till något gammalt och bekant.

Esa Hämäläinen

Esa Hämäläinen säger att han har följt med hur det har gått för de olika stadsdirektörskandidaterna. Eftersom han har bott i Lovisa i många år har han lärt känna en del av dem.

– Det var inte direkt något fel på någon av kandidaterna, men kanske det här var rätt val i den här stunden. Världen förändras så snabbt så det är bra med ungt blod. De har nya idéer, säger Hämäläinen.

Hoppas han står på sig

Sakari Klaus är på väg till affären. Han har följt med stadsdirektörsvalet, främst genom att läsa artiklar om processen i lokaltidningen, och konstaterar att det är en ganska stor sak för Lovisa.

Klaus tycker att Jan D. Oker-Blom var ett bra val.

– Han är lite yngre och kommer utifrån. Det kan hända att han för med sig lite nya vindar hit till staden.

Vilka hälsningar skulle du ge åt den nya stadsdirektören?

– Åtminstone borde vi få nya företag till Lovisa. Det här börjar vara en döende stad. Och så hoppas jag att han står på sig så att det inte går som med hans föregångare, säger Sakari Klaus.

Diskussion om artikeln