Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Whyte, Granat eller någon annan? – Helenius sonderar terrängen

Från 2017
Robert Helenius.
Bildtext Robert Helenius hoppas få en motståndare klar nästa vecka.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Robert Helenius är en tänkbar kandidat till en match mot Dillian Whyte i slutet av oktober. Helenius manager Markus Sundman bekräftar att man diskuterat en match mot Whyte men säger också att man förhandlar med andra motståndare.

I slutet av oktober ska Anthony Joshua upp i ringen för att försvara sina titlar då han möter Kubrat Pulev i en match i Cardiff.

Under samma gala kan också Robert Helenius finnas med. Enligt stallet Matchrooms chef Eddie Hearn är Helenius en tänkbar motståndare till Dillian Whyte.

Whyte skulle sätta Helenius ordentligt på prov. Britten har gått 22 proffsmatcher i karriären och bara förlorat en – mot Anthony Joshua.

Helenius manager Markus Sundman bekräftar för Yle Sporten att diskussioner om en match mot Whyte har förts.

– Saken har kommit upp, det kan finnas en möjlighet. De förhandlar med Lucas Browne just nu men det har varit en diskussion.

– Vi håller också på att förhandla på eget håll. Vi har inte kommit så långt så jag kan inte säga hur sannolikt det är, säger han till Yle Sporten.

Möte med Granat?

Enligt Ilta-Sanomat finns det planer på att Helenius ska möta svensken Adrian Granat i en match i Helsingfors i december.

– Jag säger som så att vi har en massa andra planer. Vi förhandlar åt olika håll och då vi är nöjda går vi ut med det. Jag hoppas att det ska bli klart så fort som möjligt, kanske nästa vecka, säger Sundman.

Helenius senaste match gick av stapeln i Tallinn i juni då han besegrade ryssen Jevgenij Orlov. Helenius skulle egentligen ha mött Ian Lewinson men britten fick inte tillstånd att boxas och motståndaren byttes ut en dag före matchen.

Efter förlusten mot Johann Duhaupas har Helenius inte mött något ordentligt motstånd. Matcherna mot Kostantin Airich och Gonzalo Omar Basille var över redan i den första ronden.

Hur viktigt är det att Robert får en trovärdig motståndare nu?

– Det är klart att det är viktigt, vi hade en trovärdig motståndare som kom till Tallinn men det visade att han inte hade tillstånd att boxas. Det kunde vi inte göra något åt.

– Det är skitsnack att han boxas mot slagpåsar. Vad skulle vi göra? Skulle vi åka hem från Tallinn och lämna promotorn där. Många har jobbat för matchen en längre tid och så får motståndaren inte boxas, säger Sundman.

”Väldigt mystiskt”

I maj var det tänkt att Helenius skulle möta Dereck Chisora men elva dagar före matchen valde Sauerland att ställa in den. Enligt Sundman vill både han och Helenius fortfarande att matchen ska bli av.

– Vi har inte diskuterat det på ett tag men det är klart att det är en match som vi vill ha. Vi blev förvånade då matchen ställdes in och vi var förvånade också en månad före då vi märkte att det inte fanns någon marknadsföring, plan och stödtrupper i Finland. Det var väldigt mystiskt, säger Sundman.

Diskussion om artikeln