Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

16 kommuner blir fyra på Åland

Från 2017
Uppdaterad 14.09.2017 20:37.
Karta över de åländska kommunerna.
Bildtext Karta över de åländska kommunerna.
Bild: Google, Yle, Sebastian Dahlström

Ålands landskapsregering presenterade det slutgiltiga förslaget till kommunindelning på torsdagen.

Enligt förslaget blir det fyra kommuner, Norra Åland, Södra Åland, Mariehamn och Skärgården. Den nya kommunindelningslagen ska vara klubbad och klar i början av 2019.

Reformarbetet har en snäv tidtabell, den nya lagen ska vara klubbad i början av 2019, och kansliminister Nina Fellman förnekar inte att kommunerna på sätt och vis tvingas in i reformen.

- Normalt skulle det gå till så att kommunerna vänder sig till landskapsregeringen om de vill gå samman. Vi är då skyldiga enligt lag att göra en utredning och ställa upp med de pengar som behövs. En utredare tillsätts som utvärderar resultatet av arbetet och kommunerna får ta ställning till det som presenteras. Sedan kan de säga ja eller nej. Vi vill lagstifta bort kommunernas möjlighet att säga nej i sista skedet och det blir den tvingande delen i det hela.

Inga sammanslagningar i Mariehamn

Skärgården, som nu består av fem kommuner, slås samman till en. För att säkerställa samhällsservicen i skärgården ska infrastrukturavdelningen utreda hur öarna kan bindas samman på bästa sätt med hjälp av snabba persontransporter, passbåtstrafik och omläggningar av skärgårdstrafiken.

Mariehamn klarar sig utan sammanslagningar, men tilldelas det outbrutna området Svinö strax söder om staden för att kommunen ska få möjlighet att utvecklas ytterligare.

- Vi kunde se att det fanns en omognad när det gällde att föra ihop Mariehamn med en annan kommun och den politiska viljan fanns inte där, säger Nina Fellman.

Frivilliga förslag till samgående ska premieras och landskapet har därför infört en morot i form av ett extra samgångsstöd för ytterligare sammanslagningar i sex år efter att den första reformen genomförts.

Det reviderade, och sista, förslaget ses som en första bit i pusslet som omfattar kommunstrukturreformen, kommunernas socialtjänst (KST), reformen av landskapsandelssystemet, kortruttsprojektet och arbetet med den nya socialvårdslagen.

Här är de nya kommunerna:

Norra Åland (Geta, Sund, Finström, Saltvik, Vårdö)
Tänkt centralort: Godby. Befolkningsmängd: 6 377 (2016)
Södra Åland (Eckerö, Hammarland, Jomala, Lemland och Lumparland),
Tänkt centralort: Jomala. Befolkningsmängd: 9 590 (2016, Järsö-Nåtö inräknat)
Mariehamn (inklusive Svinö)
Tänkt centralort: Mariehamns stad. Befolkningsmängd: 11 565 (2016, Svinö ej inräknat)
Skärgården (Föglö, Kökar, Sottunga, Brändö och Kumlinge)
Tänkt centralort: Föglö. Befolkningsmängd: 1 682 (2016)

Text: FNB

Diskussion om artikeln