Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Familjen Furu hälsar i Tongåvan med en enkel tulipan

Från 2017
Uppdaterad 17.09.2017 10:22.
Carita och Göran Furu och dotter Carola Furu-Högel framför sitt hus
Bildtext Carita och Göran Furu, Carola Furu-Högel

Det är husiskorsord och Tongåvan som hör till husfars fredagskvällar hemma hos paret Furu i Sibbo. Barnen och släktingarna brukar få hälsningar och inför födelsdagar, mors- och farsdagar får Carita och Göran alltid en hälsning.

Carita och Göran Furu bor i ändan av en sandväg i Nevas i södra Sibbo. Man kan utan vidare säga att de bor mitt i en landsortsidyll.

På granntomten bor dottern Carola med sin familj.

Nybygge vid pensioneringen

De har i årtionden bott i Sibbo invid landsvägen mellan Helsingfors och Borgå men nu bor de långt från allt vad trafikbuller heter. Ingendera är barfota Sibbobor - Göran kommer från Österbotten och Carita från Helsingfors.

Huset där de nu bor byggde de i samband med pensioneringen. Tomten är uppe på en backe med dammar och planteringar och invid ligger en golfbana som de kan blicka ut över.

- Här finns nog en hel del att göra, säger Göran. Det ska klippas gräs och huggas ved och emellanåt måste man lite ut och springa också.

De hör till de där pensionärerna som har dagarna fyllda med aktiviteter.

Skogsbruk och barnavård

För dryga tio år sedan blev båda två pensionerade. Carita jobbade i 33 år med barnverksamheten inom Borgå svenska domkyrkoförsamling. Hon har delvis forsatt med liknande verksamhet som pensionär i sin hemby, där har hon varit med om att driva en ekumenisk barnklubb.

Göran jobbade under sitt yrkesverksamma liv som skogsbruksingenjör och har sysslat med Sibboskogarna i nästan fyrtio år.

- Sonen har nu forsatt med samma yrke, konstaterar Göran.

Carola Furu-tillsammans med sina tre hundar
Bildtext Carola Furu-Högel och Nova scotia duck tolling retrievern Vilda och hovawartarna Lusen och Lotta

Jamande och skällande i grannskapet

Som granne har de dottern Carola och hennes familj. Familjen består av tre barn och mannen Peter, men här bor också många hundar och katter.

Djuren finns inte bara som sällskap i familjen utan sysselsätter Carola på heltid. Hon har sedan slutet av 90-talet fött upp norska skogskatter och hundar av rasen Hovawart. I snart tjugo år har hon också drivit ett hundpensionat där 15 hundar kan få plats.

- På pensionatet har jag hundar vars ägare reser utomlands och också utlänningar som jobbar i Finland som ibland behöver placera hunden någonstans, berättar Carola.

Hundpensionatet sysselsätter också mamma Carita. Hon brukar hjälpa till med att rasta pensionatets gäster för de ska ut och lufta på sig tre gånger om dagen.

- Mamma skämmer nog lite bort hundarna och det har ju hundarna minsann lärt sig, skrattar Carola.

Carola och Göran Furu, dottern Carola Furu-Högel

Den enkla tulipanen

Då familjen Furus hälsningar hörs i Tongåvan önskas ofta Harry Brandelius Med en enkel tulipan och det har en anledning. Caritas pappa uppvaktade nämligen i många år sina närmaste just med den skivan.

- Han satte på skivan, ringde upp den som skulle gratuleras och sedan höll han telefonluren intill skivspelaren.

Alla tre gillar all slags musik men för Göran ligger jazzen och sydamerikansk musik nära hjärtat. Ibland önskar Carola svensktoppen och schlager men för det mesta blir det nog "tulipansången".

De som får hälsningar av Furugänget är i allmänhet släktingar och vänner. Göran har rötter i Österbotten så dit går hälsningarna ofta.

Görans och Caritas son Niklas bor med sin familj bara ett par kilometer ifrån, men också dit och därifrån går hälsningarna vid morsdag och farsdag då någon har födelsedag.

- Det är nånting speciellt med att skicka hälsningar via Tongåvan trots att vi bor så nära varandra, funderar Carita.

Furugänget i Tongåvan

7:03