Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

It-skandalen i Sverige: Försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar

Från 2017
Peter Hultqvist
Bild: Lehtikuva

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer inte att tvingas avgå på grund av den omfattande it-skandalen vid Transportstyrelsen. Centern och Liberalerna har idag meddelat att de inte går vidare med misstroendeomröstningen mot Hultqvist.

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna håller däremot fortfarande fast vid misstroendeomröstningen, men deras röster räcker inte till för att fälla Hultqvist. Moderaterna har ännu inte meddelat sin ståndpunkt i frågan, men oberoende av hur de röstar fälls inte Hultqvist.

- Det känns naturligtvis bra, nu gäller det att fortsätta jobba vidare. Jag kandiderar i nästa riksdagsval. Jag har inte haft för avsikt att vika undan, kommenterar Peter Hultqvist.

Det går inte att utesluta att den KU-granskning som nu sker ändå landar i att statsråd kan behöva avgå.

Då omfattningen av it-läckan vid Transportstyrelsen blev känd i somras ledde det till regeringskris. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) fick avgå och den borgerliga oppositionen krävde då också att Hultqvist skulle avgå, men statsminister Stefan Löfvén (S) ville hålla kvar honom.

- Peter Hultqvist har agerat mycket klandervärt och det finns skäl för kritik. Däremot inte tillräckligt starka skäl att fälla honom i en misstroendeomröstning, sa Centerledaren Annie Lööf på en snabbt sammankallad presskonferens på torsdagen,

- Nu har nya uppgifter framkommit. Statssekreterare Emma Lennartsson hade kunskap om säkerhetsläckaget under en längre tid än vad man först uppgav, kommenterar Liberalernas Jan Björklund.

Stefan Löfvéns nära medarbetare Emma Lennartsson avgick från sin post för några veckor sedan, då det stod klart att hon hade känt till läckan, men inte berättat om den för Löfvén.

Regeringen kan ändå inte pusta ut

Konstitutionsutskottet (KU) vid Sveriges riksdag ska granska hur informationen om it-läckan sköttes och vilka som kände till problemen. KU kommer med sin redogörelse nästa sommar och fram tills dess får regeringen leva i ovisshet.

- Det går inte att utesluta att den KU-granskning som nu sker ändå landar i att statsråd kan behöva avgå, säger Jan Björklund.

Även Sverigedemokraterna står fast vid att Hultqvist borde avgå. De vill också fälla statsminister Stefan Löfvén. På fredag röstar riksdagen om SD:s begäran om misstroendevotum mot statsministern.

It-skandalen vid Transportstyrelsen

  • Transportstyrelsen lät it-tekniker i Tjeckien sköta känslig och hemlig information. Personalen var inte säkerhetsprövad.
  • Information om hemliga agenter, svenska körkortsregistret, hela försvarets fordonsregister, med mera, fanns tillgängligt för personal utanför Sverige.
  • Fortfarande oklart om informationen har använts felaktigt, men det bedöms vara en allvarlig säkerhetsrisk.
  • Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren fick sparken då it-läckan uppdagades.
  • Regeringen ansågs ha mörkat hela skandalen och det har varit oklart när olika ministrar har informerats om vad som skett.
  • Följande personer har avgått pga. it-skandalen: inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson, Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren, statssekreterare Emma Lennartsson, Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius.

Diskussion om artikeln