Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Entusiastiska arkitekter i Nagu - "Ett av de intressantaste områden vi jobbat med"

Från 2017
Nagu centrum.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Då arkitekterna satte sig ner i Kommunalstugan för att fundera på hur Nagu kunde utvecklas behövde de inte jobba ensamma. Ortsbor gjorde arkitekterna sällskap och delade med sig av sina idéer och synpunkter.

- Vi har redan fått en massa idéer. Redan före verkstaden började var här många och hälsade på så det har nog börjat bra, säger Emma Johansson.

Också Mathias Björkman tyckte det hela kommit bra igång, och hade fått höra invånares åsikter om flera av de områden som arkitekterna ska jobba med.

- Det har kommit många fina idéer om var man kunde placera nytt boende och hur man kunde förnya stränderna, berättar Björkman.

Strandvägen i Nagu.
Bildtext Strandvägen i Nagu.
Bild: Yle/Lotta Sundström

En del funderade på om man kunde begränsa mängden biltrafik på Strandvägen och Parkvägen vid gästhamnen, andra föreslog bland annat uthyrning av roddbåtar, bättre skyltning av naturstigar, eller parker för hela familjen.

Elever från Simonkylän koulu och Kyrkbackens skola besökte verkstaden i Kommunalgården för att pricka in sina önskemål på en stor karta.

Bland deras önskemål fanns en simhall, ishockeyplan, vattenrutschkana, hopptorn och en pizzarestaurang.

Kartor på ett bord.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Stränderna en resurs

Johansson har besökt många städer och orter tillsammans med arkitektkollektivet. Nagu är speciellt på flera sätt.

- Det är småskaligt och humant, och mycket natur. Det här är helt klart ett av de intressantaste områdena som vi har jobbat med.

Björkman ser många möjligheter i Nagu.

- Vi har kanske mest talat om stränderna. Hur man kan bevara dem, och på vissa ställen lyfta fram till exempel badmöjligheter.

Karta över Nagu med knappnålar.
Bildtext Knappnålar i olika färger symboliserar områden som är problematiska och fina platser som borde utvecklas.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Arkitekternas arbete fortsätter genom diskussion med ortsbor, besök på de platser som ska utvecklas och ihärdigt skissande.

Arkitektkollektivet Uusi kaupunki jobbar på uppdrag av Pargas stad och församlingen med att göra upp visioner för hur Nagu kunde se ut i framtiden. Under torsdagen träffar arkitekterna Nagubor i Kommunalgården från klockan tio till klockan 18. Visionerna presenteras på lördagen kl. 10.30.

Diskussion om artikeln