Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SD spänner musklerna - storsatsar på kyrkovalet

Från 2017
Alexander Christiansson utanför en kyrka
Bildtext Alexander Christiansson tror att SD kan öka med mer än dubbla i kyrkovalet.
Bild: Yle/Lucas Dahlström

Sverigedemokraterna (SD) storsatsar på ett val som få bryr sig om. De själva säger att de värnar om den svenska kyrkan, medan experter menar att de kraftsamlar inför riksdagsvalet 2018.

Bredvid Centrumkyrkan i Gråbo, en tätort i Lerums kommun på den svenska västkusten, har SD:s lokala kandidater lagt upp sitt tält. Deras kritvita rockar lyser upp det gråa torget. Kandidaterna delar ut kaffe och varmkorv till förbipasserande. Det här är en del av SD:s storsatsning i aktion.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. För fyra år sen ställde SD upp med 130 kandidater i kyrkovalet, i år är kandidaterna cirka 1000. För fyra år sen satsade partiet ungefär 100 000 kronor och i år ligger budgeten på en dryg miljon. SD har därmed den största budgeten av alla nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkovalet som hålls på söndagen.

- Jag har inte sett någon annan nomineringsgrupp som är ute och rör sig överhuvudtaget, säger Alexander Christiansson som är toppkandidat för SD till Göteborgs stift.

Han är en av många som för första gången ställer upp i ett val för Sverigedemokraterna. I det förra valet fick SD sex procent av rösterna och blev femte störst, i år är målsättningen åtminstone det dubbla.

Folk vid tält på Sverigedemokraternas kampanj inför kyrkovalet i Sverige 2017
Bildtext Sverigedemokraternas lokala kandidater för kampanj vid Centrumkyrkan i Gråbo
Bild: Yle/Lucas Dahlström

Trimmar organisationen

Trots att Svenska kyrkan har drygt sex miljoner medlemmar är det få som röstar i valet. Endast 12,8 procent av medlemmarna tog sig till valurnorna för fyra år sedan. Så varför satsar SD på ett val som få bryr sig om?

Svaret kan mycket väl vara att det är riksdagsval nästa år. Partiet växer så det knakar och är ett av landets tre största partier tillsammans med Moderaterna och Socialdemokraterna. För tillfället ligger de och skvalpar på ett stöd mellan 16 och 20 procent i opinionsundersökningar inför riksdagsvalet.

Kyrkovalet i Sverige

Kyrkovalet hålls den 17:e september
Alla som är med i kyrkan och är över 16 år får rösta
Valet hålls på tre nivåer - kyrkofullmäktigeval (lokalt), stiftesval (regionalt) och kyrkomötesval (nationellt)
De grupper som ställer upp kallas för nomineringsgrupper
Tre av åtta riksdagspartier ställer upp i valet: Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet
Socialdemokraterna blev störst i valet 2013 med nästan 30 procent av rösterna
Svenska kyrkan har 6.1 miljoner medlemmar

Enligt experter fungerar kyrkovalet dels som ett sätt att bevisa att SD inte längre är ett enfrågeparti och dels som en slags övning inför riksdagsvalet.

- Man behöver trimma organisationen och man behöver ha fler kandidater. Man vill kraftsamla partiet, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Sannerstedt säger att det viktiga valet är nästa år, medan kyrkovalet mer har en symbolisk betydelse.

- Det är samma sak i Europaparlamentsvalet, där har man också ansträngt sig även om man inte är någon anhängare av EU. Det här för att mobilisera sina kandidater, säger han.

"Viktiga frågor"

SD:s Alexander Christiansson håller inte med Sannerstedt.

- För oss handlar det inte så mycket om mobilisering. Det handlar om att vi har ett hjärta för de frågor som berör kyrkan, säger han.

Alexander Christiansson pratar med potentiell väljare i kampanjtält
Bildtext Alexander Christiansson (SD) vill att hans parti ska störta den socialdemokratiskt ledda kyrkan
Bild: Yle/Lucas Dahlström

SD går till val med ett tydligt mål, och det är att störta den Socialdemokratiskt (S) ledda kyrkan. S har lett den svenska kyrkan i flera år nu och i det förra valet fick de 30 procent av rösterna.

- Kyrkan, under S, tar ställning i politiska frågor istället för att satsa på det teologiska, som jag tycker att är viktigt, säger han.

Kyrkan ska hjälpa till en viss gräns

Det är alltså ett konservativt alternativ som SD erbjuder. Men i det konservativa alternativet bakar man in sin kärnfråga, nämligen kritiken av Sveriges invandringspolitik. Kyrkan har hjälpt flyktingar som fått ett negativt beslut på sin asylansökan och det tycker Christiansson att är fel. Kyrkan ska hjälpa, men till en viss gräns.

- Jag är absolut för att hjälpa människor som är i nöd, men att jobba emot svensk lagstiftning känner jag mig tveksam till, säger han.

Så kyrkan fungerar inte som ett skyddshem för flyktingar om ni får som ni vill?

- Nej.

SD aktiverar väljare

SD:s mål i valet är alltså att åtminstone dubbla sitt väljarstöd. För att göra det är man tvungen att mobilisera sina väljare, som annars inte är särskilt aktiva då det kommer till kyrkan. Det kan resultera i en ohelig allians. En SD-politiker på lokal nivå i Göteborg har uppmanat väljare att gå med i kyrkan bara för att rösta på SD och sedan skriva ur sig igen.

Kyrkovalet verkar faktiskt ha lockat fler personer att skriva in sig i det kristna samfundet. Enligt Sveriges radio Ekot skrev 900 personer in sig i kyrkan i augusti, vilket är den största ökningen på 14 år.

- Det är sannolikt Sverigedemokraternas förtjänst. Vi får se om de 900 medlemmarna skriver ur sig efter valet, säger Jan Strid som är lektor vid Göteborgs universitet och som forskat i kyrkovalet.

Jan Strid sitter i en soffa
Bildtext Forskare Jan Strid tror inte att SD kan förändra kyrkans ställning då det kommer till att hjälpa flyktingar.
Bild: Yle/Lucas Dahlström

"Normalt att rösta på SD"

Strid tror inte att SD:s storsatsning kommer att leda till förändringar då det kommer till kyrkans inställning till flyktingar, men han tror att partiet kan öka några procent.

Anders Sannerstedt håller med.

- De hoppas på att få runt 12 procent av rösterna och det räcker inte långt. De kommer inte att vara med i några majoritetsallianser.

Han menar att de andra nomineringsgrupperna kan samarbeta med varandra och på så sätt frysa ut SD då det kommer till de frågor som kyrkan hanterar.

- SD:s företrädare kan bli tungan på vågen någonstans. Men i det stora hela kommer de inte att ha nåt inflytande.

Alexander Christiansson är av annan åsikt. Han menar att partiet kommer att växa rejält.

- För människor som har tröttnat på utvecklingen börjar det bli mer och mer legitimt och normalt att sympatisera med SD, säger han.

Diskussion om artikeln