Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Pekkarinen lovar utreda riksdagens besökarlistor

Från 2017
Mauri Pekkarinen
Bildtext Mauri Pekkarinen
Bild: Lehtikuva

Tidningen Helsingin Sanomat skriver att riksdagens vice talman Mauri Pekkarinen (C) lovar utreda behovet för ett lobbyistregister.

Beskedet kommer efter avslöjanden om att riksdagen inte ger ut besökarlistor, trots att högsta förvaltningsdomstolen anser dem som offentliga handlingar som bör lämnas ut till offentligheten.

Riksdagens kanslikommission som leder riksdagens förvaltning valde att övergå till ett system där riksdagens besökarlistor förstörs dagligen så att de inte kan lämnas ut.

Kanslikommissionen har nu valt att utreda ifall det behövs ett lobbyregister och ifall det är ändamålsenligt för riksdagens säkerhet att besökarlistorna förstörs dagligen.

- Vi vill utreda ifall den nuvarande praxisen är den bästa för säkerheten. Dessutom vill vi granska ifall allt står rätt till med lobbyverksamheten, berättar Pekkarinen åt Helsingin Sanomat.

Pekkarinen är medlem i kanslikommissionen. Kommissionen består av riksdagens talman och vice talmän samt fyra riksdagsledamöter och deras suppleanter.

Besökarlistorna efterfrågades på grund av att man möjligen kunde se vem som driver lobbyverksamhet i riksdagen.

Diskussion om artikeln