Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den stora förhandsfavoriten Spanien ute ur guldstriden i basket-EM – Slovenien tar nationens första EM-medalj

Från 2017
Luca Doncic, basketspelare, Slovenien
Bildtext Mirakeljunioren Luca Doncic leder Slovenien till medalj i EM.
Bild: imago/Seskim Photo/ All Over Press

Att hittills obesegrade Slovenien skulle kunna sätta käppar i hjulet för Spanien vars lag kryllar av superstjärnor var ingen överraskning. Att slovenerna krossade sina namnstarka och rutinerade motståndare slog hela basketexpertisen med häpnad.

Slovenerna använde sitt starka vapen guardspelet till att punktera det spanska försvaret i den första semifinalen i basket-EM och vann med 92-72 (49-45).

Att Gašper Vidmar och Anthony Randolph sopade mattan med bröderna Gasol var den största skrällen. Spanien har vunnit tre av de fyra senaste EM-gulden.

Matchbilden

Slovenien kopplade greppet från start och Spanien fick jaga matchen igenom. Slovenernas energi och självförtroende var på en helt annan nivå än spanjorernas och det spanska försvaret hängde inte med de snabba motståndarna.

Turvis bombade Klemen Prepelič, Luca Doncic, Goran Dragic med hjälp av Randolph sönder det spanska försvaret från trepoängslinjen. Det med hjälp av Vidmars bastanta screens.

Gašper Vidmar, slovensk basketspeölare
Bildtext Gašper Vidmar var planens bästa center.
Bild: imago/Seskim Photo/ All Over Press

Spanien vann endast en period och det med tvåpoängsmarginal då slovenerna satte helt otroliga 56 procent av sina treor.

Till slut hade Slovenien på de regerande europeiska mästarnas bekostnad säkrat nationens första EM-medalj någonsin.

Sloveniens bredd avgjorde

Underbarnet Doncic (18 år) var matchens bästa returtagare med tolv returer i kampen mot jättarna Pau och Marc Gasol (215 cm).

Slovenien hade fem spelare som gjorde över tio poäng i Doncic (11), Anthony (15), Dragic (15), Prepelic (13) och Vidmar (12).

Spanien hade tre i NBA-trion 2 x Gasol och Ricky Rubio. Pau Gasol som är alla tiders poängplockare i EM-sammanhang var planens bästa i poängväg med 16. Hans skottprocent (40%) var dock på tok för svag.

Bara ett obesegrat lag kvar

Förlusten var Spaniens första i årets EM-turnering. Slovenien är nu det enda laget som kan sluta på rent spel.

På fredag är det dags för semifinal nummer två. Ryssland och silverlaget från OS i Rio Serbien mäter då krafterna. Ryssland vann en trepoängsseger över serberna i gruppspelet men är ändå inte förhandsfavorit.

Matchstart i TV2 kl. 21.30