Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgsnämnd: Byggbranschen lider om staden inte satsar på tekniska sektorn

Från 2017
En marktäkt.
Bildtext Lovansökningar för till exempel marktäkter behandlas långsamt om det inte finns tillräckligt med personal, anser miljö- och byggnadsnämnden.
Bild: YLE / Arja Lento

Raseborg borde satsa mer pengar på att försnabba lovbehandlingarna och på att förbättra den förebyggande övervakningen inom den tekniska sektorn. Det anser miljö- och byggnadsnämnden.

I budgetförslaget för nästa år finns det enbart pengar för fyra miljöinspektörstjänster. Det är en färre än för tillfället.

I budgetförslaget finns inte heller pengar för en föreslagen tillståndsberedartjänst vid byggnadstillsynen.

Enligt miljö- och byggnadsnämnden leder det till att behandlingen av till exempel marktäktstillstånd, miljölov och bygglov kommer att ske långsammare.

Det försvårar i sin tur byggbranschens möjligheter att utvecklas i regionen.

- Färre personresurser på miljöenheten och byggnadstillsynsenheten kan leda till längre köer i behandlingen av exempelvis markbyggnadstillstånd och bygglov, säger stadsplaneringsarkitekt Simon Store.

Dyrt för stat och kommun

Nämnden understryker också att det kan bli dyrt både för kommunen och staten om resurserna för den förebyggande övervakningen minskar. Stora delar av Raseborg består av viktiga grundvattenområden och det kostar mycket att sanera dem om de förorenas.

Därför önskar nämnden nu att stadsstyrelsen tar med miljöinspektörstjänsten och tillståndsberedartjänsten då den sammanställer sitt budgetförslag för fullmäktige.

Diskussion om artikeln