Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu ska det höras flera glada skratt på Villa Anemone i Karis

Från 2017
Sol i minnet projektet startar på Villa Anemone hösten 2017
Bildtext Närvårdare Susanna Röberg är en av de anställda som kommer att involveras i Lilli Sukula-Lindbloms projekt Sol i minnet.

Det finns plats för mera glädje i vardagen för de minnessjuka. Det är utgångspunkten för nya projektet Sol i minnet. En av de utvalda enheterna är Villa Anemones modul C.

- Det första vi måste göra är att döpa om avdelningen. Till någonting trevligare än modul C, konstaterar Lilli Sukula-Lindblom.

- Ingen kan väl trivas med ett sådant namn på ett äldreboende!

Hennes företag LilliCare tar nu ett steg vidare ut i Svenskfinland. Sol i minnet är ett treårigt projekt, finansierat av de finlandssvenska fonderna.

Lilli Sukula-Lindblom och Maija Kaukolehto på hanna hemmets demensavdelning
Bildtext Lilli Sukula-Lindblom har också tidigare jobbat bland minnessjuka. Här tillsammans med Maija Kaukolehto.
Bild: Yle/Monica Forssell

För intensiv träning ute på avdelningarna har hon valt en enhet i Österbotten, en i Åboland och Villa Anemone i Karis.

Därtill deltar ett antal så kallade satellitenheter runtom i hela Svenskfinland. De får ingen intensiv träning, men kan skicka några från personalen till Sol i minnet-seminarierna.

Se människan

En av hörnstenarna i projektet Sol i minnet är att se människan bakom den minnessjuka åldringen.

- Vi kommer att skriva monologer om var och en av de äldre som är med i Sol i minnet. Alla ska få veta vem personen är och vilken bakgrund hon eller han har, säger Sukula-Lindblom.

De anhöriga kommer inte heller undan. Deras vilja och tankar och känslor vill Sukula-Lindblom också veta mer om.

- Allting ska vara individcentrerat och vi ska planera programmet ihop. Här är det inte frågan om artister som kommer in och uppträder för en grupp tanter och farbröder.

Artister och volontärer

Själva utbildningen av vårdpersonalen kommer att skötas av geroartisten Taina Semi. Hon är både artist och vårdare själv och har lång erfarenhet av äldre med minnessjukdomar.

Taina Semi är både vårdare och artist
Bildtext Geroartisten Taina Semi är både vårdare och artist.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Artister och volontärer kommer att involveras. Och de anhöriga förstås. Men personalen är förstås den viktigaste parten. Det är de som efter projektet ska vara inspirerade att fortsätta sprida glädje här, säger Sukula-Lindblom.

En av dem är närvårdare Susanna Röberg.

- Jag förväntar mig mera skratt och glädje här. Både bland personalen och bland de äldre, säger hon.

- Det behövs för allas trivsel!

Stjärnstunder och musik

Projektet Sol i minnet ska engagera på ett helt nytt sätt. Men redan nu har personalen bjudit på små stjärnstunder för dem som bor på Villa Anemone.

händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
Bildtext Det är viktigt att se individen i äldreomsorgen.
Bild: Mostphotos

- Vi har förbundit oss att regelbundet ge en stjärnstund åt var och en. Och dokumenterat det efteråt. Bara det har varit jättefint, säger Susanna Röberg.

- Det kan också vara enkla saker som att spela musik för de äldre en stund. Det gjorde jag häromdagen. Gamla sånger som de känner igen, Vilken glädje bara det, säger Röberg.

Kontinuiteten viktig

Lilli Sukula-Lindblom är glad över det hon hör om Villa Anemone.

- Ni är på rätt väg. Jag har erfarenhet av hur roligt det blir med en glad hatt eller en rödmålad mun när man hjälper äldre med minnessjukdomar, säger Lilli Sukula-Lindblom.

- Men man kan göra ännu mer för att utveckla vården och höja livskvaliteten också om minnet är borta. Framför allt är det viktigt med kontinuitet, konstaterar projektledaren Sukula-Lindblom.

Första närstudieeftermiddagen ordnas på Villa Anemone 28 september.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln