Otrolig historia bakom ståtlig fartygsmodell
I ett privathem i Mariehamn står en av världens största och mest detaljerade fartygsmodeller: den fyrmastade barken Ponape. Den är 226 centimeter lång och byggd i skala 1:40. Alla dess små detaljer – ner till de millimetersmå vantskruvarna – är fullt fungerande. Det mest häpnadsväckande med modellen är inte detaljrikedomen, utan dess förhistoria.
Modellen är byggd i ett fångläger på Isle of Man under andra världskriget av en åländsk sjöman som varken hade tillgång till ritningar, verktyg – eller ens ordentligt byggmaterial.
Han hette Runar Husell och började sina dagar som ett sällsynt envist och begåvat fosterbarn från den åländska skärgårdskommunen Vårdö.
Vid sin för tidiga bortgång hade han hunnit bli befälhavare till sjöss och ingenjör. Filmen berättar om hans liv – och om ett viktigt stycke nordisk historia.
Filmen tecknar en bred bild av den åländska önationens särart, skildrad genom ett enskilt människoöde. Den innehåller ett rikt, många gånger unikt bildmaterial från första hälften av 1900-talet.
Medverkande är bland andra Runar Husells son Folke Husell, chefen för Ålands Sjöfartsmuseum Hanna Hagmark-Cooper samt modellexperten Håkan Lindberg.
Runar Husells liv blev intensivt – men kort. Och kanske hade även hans tidiga bortgång att göra med att han som trettonåring en gång valde ålänningens väg ut ur fattigdomen: livet på havet?
Citat ur dokumentären
Orginaltitel: Skeppet Ponape, en dröm om havet
90 dagar på Arenan.
Manus och regi: Michael Hancock.