Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

CKP avslöjade storliga inom droghandel

Från 2017
Polisen upptäckte cannabisodling i Kotka.
Bild: Keskusrikospoliisi

Centralkriminalpolisen har tillsammans med polisinrättningen i Sydöstra Finland avslöjat en omfattande införsel- och distributionsorganisation för droger.

Ligan i fråga misstänks ha tagit in betydande mängder narkotiska ämnen från Holland och distribuerat dem runt om i Finland. Verksamheten tros ha varit kontinuerlig.

CKP misstänker att ligan har försökt föra över en halv miljon euro till Holland som betalning för beställda droger.

CKP lyckades beslagta en stor summa kontanta medel av en pengakurir i juni 2017. Dessutom hittades cirka 275 000 euro i kontanter i samband med husrannsakan hemma hos ligans medlemmar.

Enligt förundersökningen hade det vid två tillfällen under hösten 2016 förts sammanlagt 200 000 euro till Holland som betalning för narkotika.

Dessutom misstänker polisen att drogorganisationen under våren 2016 fört cirka 100 000 euro till Holland via olika pengakanaler.

Ligans sikte inställt på hundratals kilo droger

Under förundersökningens lopp lyckades polisen lägga beslag på flera kilo med införda narkotiska ämnen.

Med den summan som påträffades hos pengakuriren hade ligan kunnat köpa 50-150 kilo narkotika för att föra in i Finland. CKP misstänker att flera liknande partier förts in i landet tidigare.

Drogerna i fråga tros till största delen ha utgjorts av amfetamin och hasch. Den finansiella vinsten tros ha uppgått till hundratusentals euro.

Cannabisfabrik i Kotka

Drogorganisationen misstänks också ha drivit en cannabisodling i stor skala i Karhula i Kotka.

Polisen gjorde i vintras en husrannsakan till ett kontorsutrymme och påträffade hundra växter som nyligen satts på tork.

Inne i kontoret hade det placerats ett tält där det dessutom fanns 66 plantor på tillväxt och en stor mängd plantor i blomningsfasen.

Enligt förundersökningen hade minst tre liknande partier drivits upp tidigare.

Polisen grep i somras flera personer misstänkta för grovt narkotikabrott i samband med det uppdagade fallet. Tre av dem är fortfarande fängslade.

Polisens internationella samarbete spelade en stor roll vid upptäckten. Polisen arbetade med fallet i två års tid.

Ursprunglig artikel: Satu Krautsuk / Yle Uutiset