Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jessica Andersin: Lillebrorskomplexet gentemot Sverige onödigt

Från 2017
Bokbloggaren Jessica Andersin är enväldig jury för Svenska Yles litteraturpris år 2017.
Bildtext Jessica Andersin är enväldig domare för Svenska Yles Litteraturpris år 2017.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Jessica Andersin väljer årets bästa finlandssvenska bok. Andersin är enväldig domare för Svenska Yles Litteraturpris som delas ut under bokmässan i Helsingfors i oktober.

Det var kanske inte det allra smartaste beslutet att axla rollen som enväldig domare för Svenska Yles litteraturpris med en ettåring hemma. Egentiden som krympt till ett minimum, mängden sömntimmar som är klart godkänd men ändå avsevärt mindre än före juli 2016. Inga bussresor till och från jobbet – ni som jobbar, jag hoppas ni förstår att ta vara på den här gratistiden! – inga lunchpauser. Ni fattar. Fast vad vet jag, det sägs ju att småbarnsföräldrar är de allra mest tidseffektiva. Här ska inte scrollas Instagram eller slösurfas, här ska läsas!

Och det är ju lyxigt också. Inte bara att jag med någorlunda gott samvete kan strunta i tvättmaskinen när barnet sover sin dagsömn för att snabbt kasta mig ner i soffan med årets bokskörd, utan helt enkelt att jag får ägna mig åt min käraste hobby (passion/nördighet/besatthet) och kalla det jobb.

Fler redaktörer

I en kolumn skrev förra årets enväldiga litteraturdomare, journalisten Magnus Londen, om hur han upplevt uppdraget. Han efterlyste fler redaktörer, för även om den finlandssvenska litteraturen och dess författare frodas, krävs det även kunniga redaktörer som med vänlig men stadig hand lotsar författaren från råmanuset till den färdiga och väl genomarbetade boken.

Jag kan naturligtvis inte annat än hålla med Londen, men vill dessutom slå ett slag för förlagens marknadsföring. Eller mer specifikt: förlagens självförtroende. Att även om Svenskfinland är den primära målgruppen våga rikta blicken även mot den rikssvenska marknaden.

Förbättring önskas

Självklart är också detta en kostnadsfråga, men - måhända naivt - ser jag några konkreta punkter där det finns stort utrymme för förbättring. Ett exempel är bokmässan i Göteborg, där de finlandssvenska förlagen delar en stor men tyvärr intetsägande monter där dekorationen utgörs av små tavlor på de kritvita väggarna.

I stället för att interagera med värdlandets författare om gemensamma teman, kurar de finlandssvenska författarna ihop sig tillsammans på scenen och för så gott som samma diskussioner som på Helsingfors bokmässa en månad senare.

I myllret av scen- och monterprogram som pågår på denna Nordens största bokmässa, är det inte självklart att besökarna hittar till de mindre kända författarna när grannmontrarna brölar ut den nyaste
svenska deckardrottningen. Dessa personliga mässupplevelser har förvisso några år på nacken, kanske blir jag positivt överraskad när jag efter några års paus besöker mässan i år igen?

Lillebrorskomplexet gentemot Sverige genomsyrar även andra delar av litteraturvärlden. I sin recension av Eva Frantz Blå villan skriver Johanna Lemström för Västra Nyland att hon under läsningen stundvis glömmer bort att hon faktiskt läser en finlandssvensk bok eftersom boken är så bra (!). Vadan detta nedvärderande, en sorgligt nog inte alls ovanlig uppfattning?

Brokig trädgård

Även om åren på litteraturvetenskapen borde ha hårdtränat mig, kan det vara lite trist att inte få välja vad jag plockar fram för ny bok när den senaste är utläst. I stället väntar en rigorös läslista och postlådan skramlar av bokpaket var och varannan dag så
här i början av hösten.

Till min glädje är den finlandssvenska litteraturfloran en fantastiskt brokig trädgård; här finns allt från mörka poesidebuter till ordlekande bilderböcker. Deckare, chick lit och episka släktromaner. Jag får (det vill säga hinner) kanske inte läsa precis vad som helst ur min bokhylla, men paletten som erbjuds är rik och mångsidig. Gå inte miste om den!

Text: Jessica Andersin

Diskussion om artikeln