Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det moderna slaveriet i Europa: Våldtagna och utnyttjade plockar de körsbärstomater i växthusen i Sicilien

Från 2017
Uppdaterad 16.09.2017 13:07.
Växthus i Ragusa.
Bildtext Monica som jobbar i ett växthus i Ragusa trivs med sitt jobb. Alla växthusägare utnyttjar inte sina anställda.

Tusentals rumänska kvinnor utnyttjas i växthusen i Sicilien. Polisen känner till flera fall där kvinnorna jobbar för usla löner om dagarna och om nätterna tvingas de ha sex med sin arbetsgivare.

Sannolikt kan man se plasten över Ragusa från månen. Hela provinsen, som ligger i södra Sicilien, är mer eller mindre täckt av vit plast.

Under plasten mognar körsbärstomater, äggplanta och zucchini men under plasten jobbar också tusentals rumänska kvinnor i slavlika förhållanden.

Om dagarna hjälper rumänskorna Ragusa, som stoltserar med att vara den näst största producenten av grönsaker i Europa. Om nätterna utnyttjas kvinnorna och våldtas av sina arbetsgivare.

Enligt organisationen Proxyma Association, som hjälper migranter som kommer till Italien, tvingas varannan av de rumänska kvinnorna till sexuella förhållanden med sina arbetsgivare.

Växthus i Ragusa.
Bildtext Växthus i provinsen Ragusa i Italien.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Nästan alla av de cirka 7 500 rumänska kvinnorna som jobbar i växthusen i Ragusa arbetar långa dagar för usla löner. Att de utnyttjas så här är en människorättsskandal utan like i Europa som ingen talar om och ingen gör något åt.

Alla vet men ingen vill tala

Solen är het så här års och italienarna är ännu på semester. Skördetiden är över och många av de rumänska kvinnorna som jobbar i växthusen har temporärt åkt hem till sina familjer.

De rumänska kvinnor som stannat kvar vill inte tala om sin situation. Det är svaret jag får då jag ringer runt till de organisationer som hjälper kvinnorna.

Alla i Ragusa verkar känna till problemet men ingen vill prata om det.

Vittoria är en av de större städerna i Sicilien.
Bildtext Problemet med rumänska kvinnor som utnyttjas i växthusen är välkänt i Vittoria och på andra håll i Ragusa.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Några italienare som jag stannar på gatan i Vittoria, en av de större städerna i Ragusa, säger att de rumänska kvinnorna lever isolerat. De är inte lika integrerade som nordafrikanerna i Ragusa.

- Om du går till Lidl på en lördag kan du stöta på rumänerna. Då veckohandlar de. Annars håller de till för sig själva i växthusen där de bor. Vi känner dem inte.

Jag är ledsen för de här kvinnornas skull. De borde be om hjälp

― Monica

Många av kvinnorna bor i anslutning till växthusen i nästan omänskliga förhållanden, utan värme, toaletter eller rinnande vatten.

Polisen i Ragusa säger att man har dussintals pågående utredningar, men hittills har bara en jordbrukare dömts för att ha utnyttjat en rumänsk kvinna.

De flesta växthus vi kontaktar vill inte träffa oss, men slutligen får vi adressen till ett växthus som tar emot oss. Mario Incardona som är ägare till Golden Green säger att han har flera rumänska kvinnor anställda hos sig och att han följer alla regler.

Mario Incardona är chef för Golden Green i Ragusa.
Bildtext Mario Incardona är chef för Golden Green i Ragusa.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Jag vet att alla växthus inte följer reglerna. En del jobbar som man gjorde förr i tiden. Det är en stressig bransch och konkurrensen är hård.

I en byggnad invid växthuset packar en rumänsk kvinna i fyrtioårsåldern zucchinin i papplådor. De skickas till norra Europa.

Kvinnan heter Monica och säger att hon trivs med sitt jobb. Hon kom ursprungligen till Italien med sin rumänska man, men efter att han misshandlade henne lämnade hon honom och är nu gift med en italienare.

- Jag är ledsen för de här kvinnornas skull. De borde be om hjälp. Jag skulle inte stanna i ett jobb som jag inte gillade.

Monica jobbar för Golden Green och är nöjd med jobbet.
Bildtext Monica är nöjd med jobbet på Golden Green.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Precis som de flesta rumäner kom Monica till Italien i hopp om ett anständigt jobb med bättre lön och arbetsförhållanden än i hemlandet, där en normal arbetarlön är ett par hundra euro i månaden.

Om de gick till polisen skulle det vara lättare. Men de anmäler inte våldet och övergreppen de utsätts för.

― Giovanni Moscato, borgmästare

I Italien ska de anställda vid växthusen få minst 56 euro för en åtta timmars dag, men många får bara cirka 30 euro. Växthusen har börjat anställa fler arbetare från fattigare EU-länder sedan Italien gått hårdare åt företag som anställer papperslösa människor från till exempel Nordafrika.

Varför görs inget?

Hur kan det komma sig att alla vet men ingen gör något åt problemet? Vittorias borgmästare, Giovanni Moscato, tar emot oss under en kristallkrona i sitt arbetsrum med sammetsmjuka mörka tapeter.

- Vi har i Ragusa en allvarlig situation. Jag kan inte säga hur många fall det handlar om för det är få som anmäler problemen. Om de gick till polisen skulle det vara lättare. Men de anmäler inte våldet och övergreppen de utsätts för.

I vissa fall misshandlar deras egna män dem och tvingar dem att sälja sig för extra pengar.

― Giovanni Moscato, borgmästare
Giovanni Moscato är Vittorias borgmästare.
Bildtext Giovanni Moscato som är borgmästare för Vittoria som ligger i provinsen Ragusa önskar att de rumänska kvinnorna skulle polisanmäla övergreppen.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Enligt borgmästaren blir de här kvinnorna inte bara utnyttjade av sina arbetsgivare utan också av sina egna män. Många kommer hit med sina familjer och det finns fall där de rumänska männen kräver att kvinnorna gör vad som helst för att behålla jobbet.

- I vissa fall misshandlar deras egna män dem och tvingar dem att sälja sig för extra pengar.

Rumänska kvinnor jobbar i slavlika förhållanden i Italien.
Bildtext Monica lämnade sin rumänska man för att han drack så mycket. När han drack så misshandlade han henne, säger hon.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Problemet har hållit på alldeles för länge utan att någon på allvar tagit itu med saken. Borgmästaren är i en besvärlig situation. Förutom att allvarliga människorättskränkningar pågår i Ragusa, så är det italienska jordbruket i kris.

Om allt sköttes enligt reglerna skulle det italienska jordbruket gå under.

- I Marocko tjänar en arbetare cirka tre euro per dag, i Sicilien tjänar man 70-75 euro per person för samma arbete. Det är orättvist mot våra jordbrukare som försöker klara sig i den hårda konkurrensen. Det leder till beteenden som det här och det är förstås helt oacceptabelt.

Ragusa är en av de ledande jordbruksproducenterna i Europa.
Bildtext Italiens frukt- och grönsaksindustri exporterar till ett ungefärligt värde av 1 miljard euro om året.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

En ny form av slaveri i dagens Europa

Kyrkan Santo Spirito i Vittoria är ännu folktom. Om en timme börjar gudstjänsten. Prästen Beniamino Sacco har satt sig på kyrkbänken för att samla sina tankar. Bredvid honom i gången mellan kyrkbänkarna sover hans hund.

Beniamino Saccos hund Oscar föjer honom troget i kyrkan.
Bildtext Beniamino Saccos hund Oscar följer honom vartän han går i kyrkan.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Sacco tar oss till sitt arbetsrum. Den trogna hunden följer efter och lägger sig i fåtöljen bredvid. Från fönstret kan man se kyrkans skyddshem för migranter.

En rad unga män som ser ut att vara från Nordafrika har ställt sig en matkö. Men här finns också rumäner.

En ung blond mamma sitter med sina tre små barn på trappan. Hon vill inte träffa journalister, säger Beniminio Sacco.

På kyrkans skyddshem finns flera rumänska kvinnor.
Bildtext Rumänska kvinnor har sökt skydd hos kyrkan.

- Hon och barnen är i trygghet hos oss. Jag är glad för att hon valt barnen. Många av de rumänska kvinnorna gör abort då de blivit gravida. Vi har haft åtta sådana fall. De har övergett barnen på sjukhuset.

- Att överge sitt barn är inget lätt beslut, men annars skulle de här kvinnorna inte längre ha kunnat jobba. Det är ju därför de har kommit hit. För att tjäna pengar för sina familjer i Rumänien.

Det här är den nya formen av slaveri i Europa.

― Beniamino Sacco, präst

Det är italienska män som är pappor till de barn som ingen nu vill ha, säger Sacco. I Ragusa är också antalet aborter bland rumänska kvinnor högt. De rumänska kvinnorna utgör 4 % av kvinnorna i provinsen men står för 20 % av aborterna.

Beniamino Sacco hjälper de rumänska kvinnorna i Ragusa.
Bildtext Beniamino Sacco hjälper de rumänska kvinnorna i Ragusa.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Sacco har i åratal följt med de rumänska kvinnornas situation. De skulle behöva någon slags samhörighet, säger han. Kvinnorna borde organisera sig och våga anmäla brotten. Tillsammans skulle de vara starkare.

Det som pågår i Ragusa kan bara beskrivas med ett ord: slaveri.

- När någon fråntar en annan person hennes värdighet och hennes frihet är det inte fråga om annat än slaveri. När någon kräver något, kanske betalar och den andra inte kan säga nej. Det vi ser är den nya formen av slaveri i Europa.

Ragusa ligger i södra Sicilien.
Bildtext Ragusa ligger i södra Sicilien.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln