Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kan man bota akne? - vi presenterar behandlingarna

Från 2017
Uppdaterad 02.10.2017 12:38.
Närbild på aknehud med #x3makne logo
Bildtext Det finns många alternativ vid vård av akne.
Bild: © jassada wattanaungoon / Alamy Stock Photo

Kan man bli botad från akne? Vilken är den effektivaste behandlingen mot akne? Fungerar butikernas salvor? Vi besvarar frågorna tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund.

Akne är en av de där hudsjukdomarna som det ibland kan kännas omöjligt att slippa. I verkligheten finns det en hel del sätt att betydligt förbättra och till och med bli av med akne. I den här artikeln berättar vi tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund om de främsta aknebehandlingarna som används inom medicinen i dag. Först ut ändå frågan på allas läppar.

Kan man bli botad från akne?

Man skulle ju tro att medicinen hittat en lösning till västvärldens antagligen vanligaste hudsjukdom. Ändå får man rätt ofta höra hur aknen kom tillbaka efter den där ena kuren och hur salvan bara torkade ut huden. Carl Kyrklund menar att det här är en lite förvrängd uppfattning.

- Det finns få hudsjukdomar som har lika effektiva vårdmetoder som akne. Men det finns alltid människor som inte blir botade, av akne också, och det är ju dem man hör av mest.

Människorna som slipper sin akne har inte samma behov av att dela med sig, helt enkelt. De som blir av med aknen, blir det ofta med hjälp av ett kraftigt läkemedel som heter isotretinoin.

- Ungefär 15 procent blir inte botade av isotretinoin. Om man svänger på kakan blir 6 av 7 botade och det är massor.

Hudläkare Carl Kyrklund i ett mottagningsrum.
Bildtext Hudläkare Carl Kyrklund har jobbat med många olika aknebehandlingar.
Bild: Carl Kyrklund.

Men vad betyder botad egentligen? Är man botad om man har hälften mindre finnar? Eller ska aknen försvinna spårlöst? Så här säger Carl Kyrklund:

- Botad innebär att man inte längre har sådan akne som är ett problem för en själv. Man kan få enstaka finnar som vem som helst. I stort sett innebär det att den akne man hade före medicineringen upphör.

Aknebehandlingarna kan fördelas i två grupper: orala mediciner, alltså sådana man tar via munnen, och lokalmediciner såsom krämer och geler. Vi börjar med de orala medicinerna.

Mediciner via munnen

Piller i form av ett frågetecken
Bildtext Vilka piller hjälper mot akne?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Isotretinoin

Som vi redan nämnde är isotretinoin ett särskilt kraftigt och effektivt läkemedel. Det gör också att medicinen har en lång lista på möjliga biverkningar. Torr hud och slemhinnor hör till en av de vanligaste.

Vissa patienter har också meddelat om depression och till och med självmordstankar och -försök. Den här biverkningen är ändå omtvistad, menar Carl Kyrklund. Många specialister anser att det är själva aknen som orsakar de psykiska problemen. Också forskningen har bekräftat att aknen har en stor inverkan på den psykiska hälsan.

Medicinen kan dessutom orsaka fosterskador. Därför måste kvinnliga patienter förbinda sig till att använda ett säkert preventivmedel under kurens gång och en månad efteråt.

En isotretinoinkur brukar vara 5-6 månader under vilken solens UV-strålning borde undvikas. Det tas också regelbundna blodprov längs med kuren för att kolla att levern klarar av medicinen.

För att få medicinen måste man alltid ta sig till en specialiserad hudläkares mottagning. Trots att kuren är effektiv brukar den ofta vara ett sista alternativ för många patienter på grund av biverkningarna.

- Patienterna är nog vanligtvis väldigt nöjda med isotretinoinbehandlingen. Det är bara en liten minoritet som inte får bra resultat av kuren. Då måste man förstås fundera på olika alternativ.

Ett av dessa alternativ är att upprepa kuren, om kuren annars känts bra, menar Carl Kyrklund.

Antibiotika

Ett annat sätt att tackla akne är med antibiotika. I sådana fall används oftast antibiotikagruppen tetracykliner. Kurens fördelar är att den ger en ganska snabb respons och torkar inte ut huden.

Den största nackdelen är att kuren hjälper bara tillfälligt. Den kan också rubba bakteriefloran i magen, vilken kan orsaka magbesvär och svampinfektioner.

- Tetracykliner är ju väldigt eleganta för det är en ganska billig medicin. De kräver ingen läkarkontroll, inga blodprov, och de är oftast ganska vältolererade. Det största problemet med antibiotikakurer är det att de hjälper medan man använder medicinen och kanske någon månad efter det.

Kuren brukar vara 2-3 månader och gör liksom isotretinoin huden mer känslig för solen.

Trots nackdelarna finns det ändå patienter som är nöjda med tetracyklinkurens resultat. Det beror på från person till person vad som lönar sig.

- Om patientens akne inte är lika jobbig som den har varit för några år sedan och håller på att gå bort, kan en antibiotikakur lugna ner aknen. Kombinerar man kuren med en lokalmedicin för att hindra aknen från att återkomma kan patienten redan vara nöjd med resultatet.

Carl Kyrklund menar att antibiotikakurer ska alltid kombineras med lokalmediciner.

- Antibiotika har nog sin plats. Har man till exempel en ung patient med svår akne måste man ändå alltid säga till patienten att kuren bara ger en kortvarig effekt för att undvika orealistiska förväntningar.

P-piller

Vissa p-piller har visat sig särskilt effektiva mot hormonell akne. De fungerar genom att motarbeta överflöden av de manliga könshormonerna i kroppen som ofta är orsaken bakom aknen. I Finland säljs sådana piller under namnen Diane nova, Cypretyl och Vreya. Också de här pillren kommer med både för- och nackdelar.

- De är ganska billiga, de torkar inte ut huden, man brinner inte lättare i solen och man behöver inte ta blodprov som med isotretinoin. De har också den fördelen att det går att äta dem i flera år om man vill, till skillnad från exempelvis en antibiotikakur.

Bland nackdelarna är den uppenbaraste att p-piller är menade bara för kvinnor. Det tar också lite längre att märka någon skillnad.

- Effekten börjar lite långsammare än med antibiotika. Man måste vänta ibland upp till tre månader innan man ser p-pillrens inverkan.

P-piller har varit ett rätt omtvistat ämne både vid behandling av akne och överlag. Vissa har märkt att de fått akne efter att de slutat äta p-piller, medan andra befarar farliga biverkningar såsom blodproppar.

- Det är ganska vanligt att man hör sådant. "Sen när man slutar använda p-piller så får man akne", säger Carl Kyrklund.

Och det stämmer faktiskt i vissa fall. Läs mer om balansgången mellan akne och p-piller här.

Lokalmediciner

närbild på öppen krämtub
Bildtext Aknekrämerna har olika aktiva ämnen, ibland också kombinationer.

Akne kan också behandlas med lokalmediciner, alltså geler och krämer särskilt utvecklade för behandling av aknehud. I dagens läge fungerar många av dessa riktigt bra. Dessutom utvecklas det hela tiden nya preparat, så kallade kombinationsgeler. De innehåller flera olika verksamma ämnen och är därför effektivare än sina företrädare.

- De mest relevanta ämnena är retinoid, ett A-vitamin besläktad ämne, antibiotika och bensoylperoxid - en uttorkande och antiseptisk medicin, berättar Carl Kyrklund.

Till exempel de här ämnena kombineras i lokala aknemediciner. Medan en produkt innehåller bensoylperoxid och retinoid, består en annan av antibiotika och retinoid. Tillsammans med hudläkaren kommer man fram till den bästa kombination för ens egen hud.

- Medicinerna påverkar lite olika beroende på hudtyp. Till exempel för skandinavisk hudtyp kan bensoylperoxid vara ganska uttorkande, medan mörkare hudtyper tolererar det bättre.

Det är ändå inte alltid så praktiskt eller billigt att använda lokalmedicin. Har man akne till exempel på ryggen, eller på flera kroppsdelar, kan det vara svårt och dyrt att smörja in sig. Dessutom bleker bensoylperoxid textiler.

-.Om patienten har akne på ryggen brukar jag inte skriva ut bensoylperoxid. Vid akne på flera kroppsdelar skulle jag nog fundera på en intern medicin.

När behöver jag recept?

Isotretinoin, antibiotika och p-piller kräver alltid recept. Också lokalmediciner som innehåller antibiotika är receptbelagda.

Preparat med bensoylperoxid säljs också utan recept på apotek. Genom att köpa läkemedel med recept sparar du ändå ofta pengar, eftersom du kan få läkemedelsersättning av FPA.

Du kan också få ersättning för p-pillren, eftersom de skrivs ut för vård av hudsjukdomen och inte som preventivmedel.

Läs mer om FPA:s läkemedelsersättning här.

Olika behandlingar för olika situationer

Då man väljer aknebehandling, vare sig det handlar om piller eller salvor, går det inte att dra alla patienter under samma kam. Det är många faktorer som måste tas i beaktande.

- Det är helt individuellt på basen av patientens situation. Man väljer en av de här behandlingarna eller en viss kombination för att uppnå ett bra resultat.

Många har exempelvis hinder för att äta p-piller, menar Carl Kyrklund.

- Då är de inte ett alternativ. Det kan också hända att man inte kan använda antibiotika.

Vilken behandling man väljer beror också mycket på hur patienten själv upplever sin akne och ifall lokalbehandlingen skulle ge önskad effekt. Hur en person upplever sin akne hör nämligen inte ihop med hur mild eller svår akne personen i verkligheten har.

Man kunde ändå säga att man vid mild akne vanligtvis börjar med någon lokalbehandling.

- Om man har mild och ytlig akne skulle jag förespråka att börja med någon lokalmedicin och se hur långt man kommer med det.

Men man måste inte börja med en lokalmedicin.

- Särskilt om aknen är svår, djup eller ärrbildande kan man börja med intern medicin direkt.

Butikernas akneprodukter

Omärkta tvål- och schampoflaskor i olika färger står radade på hyllor.
Bildtext Butikernas hudvårdsprodukter kan vara bra för vissa ändamål.
Bild: Mostphotos/ttatty

Också vanliga varuhus har en hel del hudvårdsprodukter som marknadsförs för oljig och aknebenägen hud. Det lönar sig att ha realistiska förväntningar med dessa.

- De är ganska milda. För oljig hud finns det helt jättebra produkter som gör att huden inte glänser.

- Har man däremot inflammerade finnar är det ganska lite som de här produkterna kan göra, menar Carl Kyrklund.

Om man vill köpa en receptfri produkt skulle Carl Kyrklund rekommendera något som innehåller bensoylperoxid, vilket hittas på apoteket.

- Det är den mest effektiva lokalmedicinen som inte är receptbelagd.

Tips för vardagen

Det finns en hel del man kan göra, och inte göra, för att vårda sin akne där hemma.

- Jag tror att många människor övervårdar sin akne så att huden blir alldeles kruttorr, säger Carl Kyrklund.

Då kan huden rodna och det ser bara värre ut. Det lönar sig att vara försiktig och använda milda produkter när man tar hand om sin hud.

- Om man vill fukta huden så är apotekens akneprodukter helt bra nog.

Carl Kyrklund rekommenderar inte heller att klämma och pilla på sina finnar.

- Man ska inte klämma på finnarna för det gör bara saken värre. Då kan de bli röda och det kan bildas ärr.

Om aknen är jobbig är det ändå alltid rekommenderat att vända sig till en hudläkare.

Källor:
Intervju med Carl Kyrklund, specialistläkare i hudsjukdomar och allergologi
Duodecim terveyskirjasto
Hudguiden
Läkemedelsverket

I #x3makne-artikelserien råder vi bot på tystnaden och missuppfattningarna kring akne tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund. Vad är akne och vem får det? Det kan du läsa här. Och här kan du läsa om vad som orsakar akne.

De medicinska råden i denna artikel är riktgivande och ersätter inte ett läkarbesök. Är du orolig för din hälsa ska du alltid kontakta hälsovården.

Diskussion om artikeln