Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det spökar på Villnäs slott i höst

Från 2017
Ingången till Villnäs slott.
Bildtext Portalen till Villnäs slott.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Villnäs slott i Masku börjar med spökvandringar, vilket har bemötts med stort intresse.

Gården härstammar från medeltiden och är känd som marskalk Mannerheims barndomshem. Spökvandringarna är dramatiseringar av både fiktiva händelser och saker som faktiskt hänt på slottet.

- På det här sättet kan vi blanda historia och dramatik för folk som kanske inte annars skulle vara intresserade av att besöka slottet, säger Camilla Adolfsson som är guide på slottet.

Villnäs slott.
Bildtext Villnäs slott.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Övernaturligheter lockar besökare

Den nuvarande huvudbyggnaden i senrenässansstil härstammar på 1600-talets mitt, men gården tillhörde släkten Fleming redan från 1400-talet. Gustaf Mannerheims farfars far, Carl Erik Mannerheim från Dalarna, köpte sedan gården i slutet av 1700-talet.

- Idén till de här spökvandringarna kom från alla de gäster som frågar om det spökar här. Det har varit ett populärt koncept och alla inplanerade visningar är fullbokade, berättar Adolfsson.

Den här hösten ordnas sex visningar, men det kan komma att ordnas fler i framtiden då intresset visade sig vara så stort.

Finns det spöken här då?

- Det är klart att det finns. Nu och då kan man nog höra oförklarliga ljud, säger Adolfsson med ett leende.

Camilla Adolfsson.
Bildtext Camilla Adolfsson vid slottsingången.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Inlåst slottsfru går igen

Många av spökhistorierna kretsar kring en 1600-talsgreve, Herman Fleming, som är mån om att gården sköts på rätt sätt än idag.

- Vi vet ju inte exakt vem som spökar, men det ska vara så att Herman Fleming går omkring här och ser till att huset och trädgården tas om hand. Spökena har varit snälla hittills så de verkar ha godkänt mig.

Kan du avslöja någon berättelse om honom?

- Nå, han lär ha varit mycket svartsjuk på sin vackra fru, och när han åkte ut på resor låste han in henne i en liten skrubb. Så en gång så glömde han säga åt tjänstefolket som brukade ge henne mat, så hon svalt ihjäl i skrubben. Därför sägs det att hon också går igen på slottet.

Villnäs slott.
Bildtext Ingången till skrubben där Herman Flemings fru ska ha blivit inlåst.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Öppet för allmänheten i 50 år

Villnäs hölls i släkten Mannerheims ägo till år 1903, då ekonomierådet Oskar Hannus köpte upp gården. Efter hans död ägde dottern Inkeri Hovinen Villnäs tills det 1961 donerades till staten. Museiverket har restaurerat slottet som öppnades för allmänheten 1967.

Säng på Villnäs slott.
Bildtext Carl Gustaf Mannerheim sägs ha fötts i den här sängen.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Diskussion om artikeln