Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Peter Hultqvist: Aurora 17 bidrar inte till ökad spänning i Östersjön

Från 2017
Porträtt på Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Försvarsövningen Aurora 17 är inte med och bidrar till någon ökad spänning i Östersjön, utan ger bara tydliga säkerhetspolitiska signaler, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en intervju för Yle.

Det är en lättad Peter Hultqvist Yle träffar på Karlbergs slott i Stockholm. Igår blev det klart att oppositionens misstroendeomröstning mot honom inte kommer att lyckas.

- Jag har jobbat på som vanligt hela tiden. Jag har varit förvissad om att det vi gjort på försvarsdepartementet har varit rätt. Sedan är det förstås skönt att det blir på det här sättet, det underlättar för framtiden, säger Hultqvist.

It-skandalen på Transportstyrelsen ska nu granskas i Konstitutionsutskottet. Det är bra, eftersom det ger möjlighet att ta ställning till alla nyanser i det skedda, menar Hultqvist.

- En lärdom av det som hänt är att Sverige måste dra en gräns för vad som kan sättas ut på entreprenad och outsourcas.

Med den här händelsen bakom sig kan Hultqvist nu helt koncentrera sig på den stora militärövningen Aurora 17.

"Jag pratar aldrig om hot, jag talar om sådant som har hänt"

Hultqvist har under dagen träffat sin estniska kollega, försvarsminister Margus Tsahkna. Nästa vecka träffar han Finlands försvarsminister Jussi Niinistö på Gotland. I militärövningen Aurora 17 deltar förband från de baltiska länderna, men också Finland, Frankrike och USA.

- Scenariot är att försvara Sverige. Det är en viktig säkerhetspolitisk signal att vi övar att försvara vårt territorium och vår suveränitet, säger Hultqvist.

Vi har inga expansiva ambitioner, mer än att markera svensk territoriell integritet.

Över 20 000 personer deltar i försvarsövningen, som är den största i Sverige på 23 år. Nästa vecka övas ett stort anfall mot Gotland.

Det är tydligt att det är Ryssland som är fienden, men Hultqvist vill ändå inte tala om någon hotbild för Östersjön.

- Jag pratar aldrig om hot, jag talar om sådant som har hänt. Annekteringen av Krim, kriget i Ukraina och pressen på de baltiska staterna. Den omfattande övningsverksamheten och att man från tid till annan flyger på provokativt sätt, och beter sig på ett sätt som inte känns rimligt i Östersjöområdet.

Samtidigt som Aurora pågår den ryska försvarsövningen Zapad på Östersjön. Det har talats mycket om att de samtidiga övningarna kan öka spänningarna och till och med skapa farliga situationer på Östersjön, men Hultqvist vidkänns inte att Sverige har någon del i det.

- Jag har ingen anledning att se att vi bidrar med vår övning till någon ökad spänning. Vår övning handlar om försvar av Sverige och den är helt defensiv. Vi har inga expansiva ambitioner, mer än att markera svensk territoriell integritet. Det är en viktig säkerhetspolitisk signal.

Diskussion om artikeln