Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laget vann över individen – Serbien stoppade Shveds Ryssland på vägen till final

Från 2017
Boban Marjanovic, basketspelare
Bildtext Boban Marjanovic 222 centimeter dominerade under korgarna.
Bild: /All Over Press

Serbien dominerade semifinalen mot Ryssland från start till mål. Bogdan Bogdanovic ledde det Serbiska spelet med järngrepp och när bollen gjorde det mesta av jobbet hittade man oftast en helt fri spelare.

Dessutom förlorade Ryssland också kampen under korgarna.

Matchbilden

När Alexej Shved förlitade sig på Alexej Shved passade Serberna på att med sitt lagspel såga sönder det ryska försvaret. Ryssland han inte med de snabba serberna en mot en och då skapades ytor för skyttarna.

Det sagt dominerade Serbien också under anfallskorgen. Detroit Pistons Boban Marjanovic höll med sina 222 centimeter lekstuga med de ryska innespelarna. Marjanovic gjorde till slut 22 poäng samtidigt som han gav prov på ett fantastiskt spelöga med fyra assist.

Bogdan Bogdanovic, basketspelare
Bildtext Bogdanovic jobbade hårt i försvaret också.
Bild: /All Over Press

Serberna kom på bred front. Bogdanovic satte 24 poäng, Vladimir Lucic prickade in 16 och Stefan Jovic som skadade sitt knä gjorde 14.

Ryssland som i andra halvleken stundvis visade prov på lagspel höjde också intensiteten i försvaret. Matchen kunde ha vänt när Ryssarna som låg under med 14 i paus kapade den serbiska ledningen till två poäng.

Närmare än så kom man inte eftersom Shved i avgörande skeden inte fick flankstöd. Slutresultatet skrevs 87-79 till Serbien som nu för tredje gången i rad, (Silver i OS i Rio 2016 och Silver i VM i Madrid 2014), får chansen att ta ett guld i en storturnering.

Upplägget inför finalen

Serbien är favorit till att äntligen ta ett guld framför näsan på Slovenien. Det sagt kan Slovenien matcha serberna i snabbhet och speldisciplin. Då hänger det på om Gasper Vidmar kan få bukt på Marjanovic under korgen.

Den på förhand sett mycket spännande finalen spelas på söndag med start kl. 21.30 i TV2.

Bronskampen mellan Spanien och Ryssland streamas på Yle Arenan och kommer igång kl. 17.00.

Diskussion om artikeln