Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Keskisuomalainen: Språkexperimentet går raskt framåt

Från 2017
Uppdaterad 16.09.2017 08:56.
Anonym studerande markerar.
Bild: Mostphotos

Det regionala språkexperiment om frivillig svenska som regeringen förbereder går till riksdagsbehandling inom kort, uppger Keskisuomalainen.

Försöket går ut på att 2 200 skolelever i grundskolan från och med augusti 2018 kan välja bort det andra inhemska språket. Målet är att eleverna i försöksområdena i stället förkovrar sig i andra språk.

Experimentet förutsätter en temporär ändring av lagen om grundundervisning.

- Beredningen har utgått ifrån att lagförslaget överlåts enligt samma tidtabell som budgetlagarna, det vill säga möjligen redan på tisdag, säger regeringsrådet Janne Öberg vid Undervisnings- och kulturministeriets utbildningspolitiska avdelning till Keskisuomalainen.

Regeringens mål är att ansökan om experimenttillstånd kan påbörjas redan innan lagen träder i kraft.

- Om tidtabellen ska hålla måste detta startas med fart, säger Öberg.

Alla universitet och högskolor kritiska

Regeringens språkexperiment har kommenterats flitigt av experter och berörda. Av knappt 60 remissvar är 35 ytterst kritiska.

Så gott som alla experter på utbildning anser att experimentet resulterar i sämre språkkunskaper i stället för mångsidigare kunskaper såsom önskat. Samtliga universitet och högskolor är kritiska till försöket.

Experter är oroliga för att barnen som deltar i försöket kommer att ha sämre möjligheter till studier och jobb senare i livet.

Det finska lärarförbundet OAJ anser att det är en farlig utveckling om föräldrar kan skapa hinder för barnens framtida möjligheter.

Akademikercentralen Akava tror av samma anledning att försöket kan leda till ökade socioekonomiska klyftor.

Försöket anses också sakna klara mätbara målsättningar. Enligt Justitieministeriet finns det inga konkreta planer på hur man ska utvärdera försökets följder för deltagarna.

Bara åtta instanser är klart positiva till försöket - i dessa fall krävs att försöket ska leda till slopade språkkrav även för högskoleexamen och statliga tjänster.

Bland dem som är odelat positiva till försöket finns Finskhetsförbundet och Vapaa kielivalinta (fritt språkval).