Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeypamp skjuter ner Finlands krav: ”Är fullständigt emot kollektiva bestraffningar”

Från 2017
Uppdaterad 16.09.2017 13:50.
René Fasel ser sammanbiten ut.
Bildtext René Fasel sätter ner foten. Han menar att Rysslands hockeyspelare inte är dopade.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Sjutton länders antidopningsbyråer – bland annat Finlands – vill porta Ryssland från vinter-OS. Struntprat, tycker IIHF-ordförande och IOK-delegaten René Fasel.

Den ryska statsdopningen gick på högvarv i OS i Sotji för fyra år sedan. Nu vill antidopningsbyråer undvika en ny skandal.

– Vi har stora tvivel på att OS 2018 kommer att vara helt rent på grund av ofullständig undersökning av dopade ryska idrottare i samband med OS i Sotji, skrev 17 länders antidopningsbyråer i ett gemensamt uttalande tidigare i veckan.

Ryssland har fortfarande inte fått ordning på problemen, anser byråerna.

Fasel: Accepterar det aldrig

Men alla är inte av samma åsikt.

René Fasel är ordförande för internationella ishockeyförbundet IIHF och är schweizisk delegat i internationella olympiska kommittén IOK. Han tycker att ett kollektivt straff vore orättvist.

– Vi är fullständigt emot kollektiva bestraffningar och vi kommer aldrig heller att acceptera en kollektiv bestraffning, sade Fasel under ett IOK-möte i Peru i fredags, enligt Expressen.

Olympiska ringar och Rysslands flagga.
Bildtext Rysslands OS-deltagande är ett hett debattämne bland idrottspampar.
Bild: Ralph Peters / All Over Press

Intygar: Hockeyn kan inte knytas till skandalen

Fasel påpekade att Rysslands skandalomsusade antidopningsbyrå Rusada inte genomför tester i KHL. Därför kan ishockeyn inte knytas till statsdopningsskandalen.

Hockeyspelare ska inte straffas, anser Fasel.

– Vi har ett system där vi kan säkerställa att ishockeyspelare från Ryssland, både på dam- och herrsidan, ska kunna tävla i OS 2018.

Wada med och testar

Wada och IIHF har hjälpt KHL med dopningstester den senaste tiden. I juli åkte tre spelare fast, bland andra stjärnan Danis Zaripov.

– Om vi är här för att skydda rena aktiva, se då till att skydda rena aktiva i stället för att stänga av dem.

Fasel fick stöd av internationella antidopningsbyrån Wadas chef Sir Craign Reedie. Reedie säger att en kollektiv bestraffning går mot Wadas policy.

Edit 13.48: Stycket med Wada lades till.

Diskussion om artikeln