Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Divinity Roxx inspirerade på Musik och Talang: "Du måste ha något att säga med din musik"

Från 2017
Uppdaterad 16.09.2017 16:15.
Divinity Roxx spelar bas på Doo-Bop club i Vasa.
Bildtext Musik och Talang 2017. Basisten Divinity Roxx delade med sig av sin musik och sina erfarenheter under en mästarklass på Doo-Bop Club i Vasa på lördagen.
Bild: Johan Hagström

Var redo för uppförsbackar. Kom ihåg att ta hand om huvudet och kroppen. Var inte rädd för att ställa frågor. Och sök inspiration genom andra människor och deras musik. Det är några av de råd som världsberömda basisten Divinity Roxx gav unga musiker i Vasa på lördagen.

Det kunde ha blivit en helt annan livsstig för Divinity Roxx, 41, hemma från delstaten Georgia i USA.

- Jag föddes inte med basen i hand. Tills jag var 14 spelade jag klarinett och sedan spelade jag inte något alls på flera år, säger Roxx om sin uppväxt i Atlanta.

Roxx berättar att det var först senare när hon på universitetsnivå studerade för att bli journalist som hon snubblade in i musikerkretsar igen.

- Det fanns en kille, en basist, som jag snackade med. Jag sa till honom att jag funderar på att köpa en gitarr. Men han sa "nä, köp en bas istället, du ser ut som en basist."

Roxx river ner skrattsalvor i publiken på Doo-Bop Club i Vasa, här sitter ett gäng som kan sina basistskämt. Ett trettiotal deltagare har betalat för den mästarklass som Roxx är här för att hålla under årets upplaga av Musik och Talang.

- Och så blev det. Jag åkte hem på sommarlov och köpte min första elbas.

Deltagarna på en av work-shopparna vid Musik och talang 2017.
Bildtext Några av deltagarna i Divinity Roxx mästarklass.
Bild: Johan Hagström

Tjugo år senare står Roxx namn att finna på alla listor över världens främsta kvinnliga basister och många känner henne såväl som soloartist som basist i bandet som spelar med megastjärnan Beyoncé.

Inspiration är nyckeln

Divinity Roxx både pratar och spelar under sin mästarklass. Hennes bas vibrerar genom väggar och golv i salen, och applåderna efteråt är rungande. Samtidigt lockar hon även tidigt sin publik till att ställa frågor.

- Det var så jag själv gjorde som ung musiker. Jag ställde frågor, många frågor. Jag var nog ofta en riktig plåga för alla musiker jag mötte, men det tror jag att man måste våga vara, säger Roxx.

Hon väljer även att prata allvar med de unga talangerna på mästarklassen.

- Man orkar inte som musiker om man inte också tar hand om sin kropp och sitt huvud, att välja att vara artist är samtidigt att välja att det även kommer uppförsbackar i livet.

Basgitarrer
Bildtext Basgitarrer.
Bild: Mikael Crawford/Yle

- Ibland tänker jag; wow, jag lever på att spela bas! Och ibland tänker jag; helsike, jag lever på att spela bas. Så olika är dagarna.

En av dem som kommit för att höra Roxx spela och berätta är 21 år gamla basisten Emilia Lindblom, bland annat aktuell med bandet F0NT.

- Jag tycker Divinity är så bra för att hon också snackar om stressen och pressen. Det är jättebra att någon nämner den biten. Det är klart det mentala är viktigt när man ger så mycket av sig själv i det konstnärliga och motgångarna oundvikligen kommer, säger Lindblom.

Jobba tillsammans

Dagens musikindustri kan verka skrämmande för både unga talanger och garvade artister. Det gäller, enligt Divinity Roxx, att hitta några viktiga nycklar. En nyckel heter inspiration och en annan är att jobba tillsammans med bra människor.

- Också här i lilla Vasa vet alla musiker vilka som är de bästa, vilka som är bra och dessutom schyssta. Så sök dig till de kretsarna, nätverka, gå ut och träffa folk och lyssna och lär av de som är bättre än du själv, då får du också inspiration, säger Roxx.

Emilia Lindblom har hittat den biten i Jakobstad, där hon studerar för tredje året på linjen för musikpedagogik.

- Vi musiker har en bra sammanhållning i Jakobstad trots att staden är så liten.

Något att säga

Lindblom satsar hårt på sin dröm, att kunna livnära sig på musiken.

- Då betyder det mycket att det ordnas något sånt som Musik och Talang, det var verkligen jätteinspirerande att få höra Divinity Roxx idag, säger Lindblom.

Divinity Roxx medger för sin del att hon kanske inte tidigare hade kunnat föreställa sig att hon skulle vakna upp i Vasa, Finland, en mulen och regnkall septemberdag. Men när hon fick frågan om hon vill gå med i ett nätverk som stöttar unga rocktjejer var svaret självklart ja och på den vägen är det.

Divinity Roxx spelar bas på Doo-Bop club i Vasa.
Bildtext Divinity Roxx var på gott humör under sin workshop i Vasa och lockade även ofta publiken till skratt.
Bild: Johan Hagström

- Om jag kan inspirera andra att hitta sin grej och sin musik så vill jag göra det. Sist och slutligen handlar det om att du måste ha något du vill säga med din musik, att jag själv har fått den chansen ser jag som en välsignelse, säger Roxx som också är politiskt intresserad och som twittrar i nästintill samma takt som den nuvarande amerikanska presidenten.

Tre basister. Jonathan Bäckström, Divinity Roxx och Emilia Lindblom möttes på Musik och Talang 2017.
Bildtext Tre basister på rad. Jonathan Bäckström, Divinity Roxx och Emilia Lindblom.
Bild: Privat / Emilia Lindblom.

Och budskapet verkade gå hem hos den unga publiken på Musik och Talang.

- Det är en av de coolaste grejerna med Divinity, hennes aktivism, säger Emilia Lindblom.