Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatta demonstrationer i Saint Louis mot polisvåld

Från 2017
Uppdaterad 17.09.2017 09:58.
Demonstranter höll upp skyltar med texten "Black lives matter".
Bildtext Demonstranterna bar bland annat skyltar med texten "Black lives matter".
Bild: HANNAH MCKAY/EPA

Våldsamma protester har pågått i två dagar I USA mot polisvåldet. En tidigare polis befriades i fredags från åtal för ett mord som begicks för sex år sedan.

Den tidigare polisen i Saint Louis, Jason Stockley befriades från alla åtal för att ha skjutit den 24 årige svarta Anthony Lamar Smith.

Smith sköts fem gånger då han försökte fly undan polisen efter att ha misstänkts för att ha köpt droger.

Jason Stockley, tidigare polis i Saint Louis
Bildtext Jason Stockley
Bild: EPA-EFE/ST. LOUIS POLICE DEPARTMENT HANDOUT

Stockley började skjuta mot Smith eftersom han misstänkte att Smith hade ett vapen.

Stockley åtalades för mord år 2016. Åklagaren anförde som bevis en ljudinspelning där man hör Stockley prata om att döda den misstänkte. Dessutom konstaterades att polisen hade fört ett vapen till Smiths bil, eftersom det fanns polisens dna på vapnet.

Bevis saknades

Domstolen hävde i fredags åtalet eftersom det inte fanns bevis för att vapnet hade förts till bilen och ljudinspelningen ansågs bristfällig eftersom en del av talet saknades.

Demonstrationerna i Saint Louis började genast efter domstolens beslut. Flera demonstranter greps natten till lördag, lokal tid.

Demonstranterna hade kastat tegelstenar mot polisen och polisen gick till motangrepp med bepansrade fordon mot demonstranter som vägrade skingras.

I lördags var demonstrationerna lugnare, men hundratals människor hade samlats i centrum av Saint Louis.

Det irländska bandet U2 ansåg i alla fall det säkrast att inhibera sitt uppträdande i Saint Louis. Likaså har den brittiske artisten Ed Sheeran inhiberat sin slutsålda konsert.

Diskussion om artikeln