Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda barnen: Flyende rohingyer riskerar att dö i brist på nödhjälp

Från 2017
Rohingyer köar för nödhjälp i Ukhiya, Bangladesh på lördagen 16.9.2017.
Bildtext Rohingyer köar för nödhjälp i Ukhiya, Bangladesh på lördagen 16.9.2017.
Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH

Rädda Barnen varnar för att rohingyaflyktingarna i Bangladesh riskerar att dö i brist på mat, vatten och tak över huvudet. Samtidigt säger FN-chefen att det nu är Burmaledaren Aung San Suu Kyis sista chans att stoppa militäroffensiven mot rohingyerna.

Nästan 410 000 rohingyer har flytt från delstaten Rakhine i västra Burma sedan den 25 augusti, då militäroffensiven där inleddes.

En flyktingkvinna sitter med sina barn på ett öppet fält i Ukhiya, Bangladesh, lördagen 16.9.2017.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein har beskrivit situationen i Rakhine som ett "läroboksexempel på etnisk rensning".

Enligt den burmesiska militären riktas offensiven mot terrorister, efter gerillagruppers attacker mot polis- och militärposteringar i Rakhine den 25 augusti.

Redan innan de senaste tre veckornas flyktingvåg hade ungefär 400 000 rohingyer sökt sin tillflykt till grannlandet Bangladesh.

De flesta flyktingar som kommit under de senaste tre veckorna lever under eländiga förhållanden på leriga fält, i skydd av presenningar.

Två barn äter under under en presenning i ett flyktingläger i Ukhiya, Bangladesh, lördagen 16.9.2017.
Bildtext Två barn äter under under en presenning i ett flyktingläger i Ukhiya, Bangladesh, lördag 16.9.2017.
Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH

Nödhjälpen till flyktingarna måste nu omedelbart trappas upp, enligt Mark Pierce som är Rädda barnens landschef i Bangladesh.

- Det kan bara göras om det internationella samfundet ökar sin finansiering av hjälpinsatsen, säger Pierce.

Flyktingarna är så många att hjälporganisationerna inte kan tillfredsställa ens deras mest grundläggande behov av mat, vatten, hygien eller tält.

Suu Kyis "sista chans" att vända situationen

FN:s generalsekreterare António Guterres säger i en intervju till brittiska BBC att Burmas ledare Aung San Suu Kyi nu har en sista chans att stoppa militäroffensiven mot rohingyerna.

Guterres hänvisar till att Suu Kyi utlovat ett tal till nationen på tisdagen, där hon väntas tala om krisen i Rakhine.

- Om hon inte vänder situationen nu tror jag att tragedin kommer att bli alldeles fruktansvärd, säger Guterres till BBC.

Guterres säger också att han inte kan föreställa sig hur situationen ska kunna vändas längre fram. Det måste göras nu.

Militäroffensiven måste stoppas och rohingyerna måste få återvända hem, enligt Guterres.

"Nobel-djävulen, sluta döda muslimer i Burma" står det på banderollen som hölls upp av demonstranter i Pakistan den 7 september.
Bildtext "Nobel-djävulen, sluta döda muslimer i Burma" står det på banderollen som hölls upp av demonstranter i Pakistan den 7 september.
Bild: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

Guterres säger också att situationen i Burma är komplicerad och att det är militären som har övertaget där. Guterres menar att det är svårt att säga hur stort inflytande Suu Kyi har över konflikten i Rakhine.

Militäroffensiven mot den muslimska minoriteten i Rakhine har stort stöd bland den buddhistiska majoritetsbefolkningen i Burma.

Källor: Reuters, BBC, AFP

Diskussion om artikeln