Flyktingar i tysk valkampanj: ”Vi måste äntligen blicka framåt”
Inför valet i Tyskland är flyktingpolitiken den mest omdiskuterade frågan. Två år efter att nästan en miljon flyktingar kom till landet väcker Angela Merkels politik starka känslor.
Alla delar inte Merkels åsikt, att man klarar av flyktingsituationen. Men det finns också de som vill jobba för integration.
I Frankfurt fungerar brittpop som inkörsport till det tyska samhället. Omkring tio ungdomar deltar i kvällens körövning, där man gör sina egna tolkningar av bland annat Oasis och Robbie Williams.
Övningen är en del av projektet ”For all people”, som är tänkt att föra samman unga flyktingar och musikintresserade tyska ungdomar.
Nemat Ahmadi har varit med nästan från början.
– När jag kom till Tyskland kändes allt mycket svårt. Jag var här utan min familj och det var då jag hittade musiken.
– Den har hjälpt mig på vägen och nu mår jag mycket bättre, säger den 18-årige iraniern Ahmadi.
Han började med att ta musiklektioner, som ges av unga studerande. När man började med körövningar, gick han också dit.
– Jag har lärt känna många nya mänskor. Vi brukar också träffas efter övningarna, säger Ahmadi.
Kören ger gemenskap
Musikundervisningen sker i samarbete med frivilliga som har kopplingar till högskolan för musik och konst i Frankfurt.
Jonathan Hofmann har tidigare studerat vid högskolan och i dag leder han flera körer i Frankfurt. Och nu också kvällens övning.
Det jag upplever här ser jag som vår stora uppgift under de kommande åren.
Jonathan Hofmann, körledare
– Med musiken kan man föra de unga samman, trots att de talar olika språk och kommer från olika kulturer. Man kan genast se hur känslan av samhörighet växer fram, säger Hofmann.
Och han tror starkt på att en kör kan hjälpa en flykting in i samhället.
– Varför går man med i en kör? För att sjunga förstås, men också för att hitta gemenskap utanför det dagliga livet, för att komma i kontakt med mänskor man inte annars kommer i kontakt med.
Kamp om att vara den hårdaste sheriffen
Den tyska valkampen må ha kretsat mycket kring flyktingfrågan, men att diskutera integration har inte varit särskilt populärt.
I stället har de flesta partierna lyft fram säkerhetsaspekterna och hur man snabbast möjligt ska få folk ut ur landet.
– Det pågår en tävling om vem som är den hårdaste sheriffen. Inte bara regeringspartierna utan också de övriga låter sig drivas av högerpopulistiska strömningar, säger Günter Burkhardt verksamhetsledare för organisationen Pro Asyl.
– Nu ger man efter för högerpopulisterna i AfD, trots att de hittills inte ens har suttit i förbundsdagen. Ger man efter för strömningarna kan det i något skede sätta hela fundamentet för vårt samhälle i gungning, fortsätter Burkhardt.
Han är samtidigt överraskad av att flyktingfrågan igen väcker så heta känslor, att förbundskansler Angela Merkel blir utbuad och bombarderad med tomater vid vissa valtillställningar.
– Merkel har i själva verket gjort en helomvändning i sin flyktingpolitik. Många lagar har skärpts och genom överenskommelsen med president Erdoğan i Turkiet har hon i praktiken stängt gränserna, säger Burkhardt.
Till Tyskland kom ändå under årets åtta första månader över 120 000 nya asylsökande, de flesta av dem från Syrien och Irak.
Med blicken mot framtiden
– Samtidigt ska man trots vad som sägs i valkampen och trots Merkels totala kursändring komma ihåg att vi i Tyskland har ett mycket starkt engagemang för flyktingar och integration, säger Burkhardt.
För att integrationen ska lyckas efterlyser han mer pengar för bostäder och utbildning. Pengar som skulle ha behövts också utan flyktingarna i landet.
De som konkret jobbar med integration vill också hellre blicka framåt.
– Man borde äntligen sluta fundera över om det var rätt att öppna gränserna och låta flyktingarna komma. De är nu här och det är vår uppgift att se till att de hittar en plats i samhället, säger körledaren Jonathan Hofmann.
– Det här är första gången jag själv är i direkt kontakt med flyktingar och det jag upplever här ser jag som vår stora uppgift under de kommande åren.
Hofmann betonar också att integration inte endast handlar om boende, arbete och att få folk att betala skatt.
– Det handlar också om mänskliga kontakter och att kunna trivas tillsammans på en körövning.