Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Den här musiken gillar de unga i Vasa övningsskolas gymnasium

Från 2018
Uppdaterad 08.01.2018 09:35.
En smarttelefon med Spotifyslogo.
Bildtext Gymnasieelever i Vasa övningsskolas gymnasium lyssnar på musik oftast via Spotify.
Bild: Kollage

Musikintresset i Vasa övningsskolas gymnasium undersöktes med hjälp av en opinionsundersökning som alla studerande fick svara på och en individuell intervju med Johan Gustafsson som går på musiklinjen i Vasa övningsskola.

Tabell övar vilka musikstilar elever i Vasa övningsskolas gymnasium lyssnar på.
Bildtext Så här delades musikintresset då det kommer till genre i Vasa övningsskolas gymnasium.
Bild: Yle

I grafen ser man tydligt att Popmusik och topp 50 listan på Spotify är mest populärt och de kan bero på att Popmusiken framhävs mycket mer i Spotify än i de andra plattformarna.

De mest använda musikplattformarna i Vasa övningsskola var Spotify, Youtube och Soundcloud.

Spotify är en av de mest använda musikplattformerna i världen för att den är så lätt att använda och det går snabbt att hitta den musik som man vill lyssna på. Tack vare avdelningen i Spotify där man kan hitta listor med låtar och artister så kan man lätt utforska nya genrer och artister eller lyssna på de mest aktuella låtarna.

Youtube kom på andra plats. Det kan bero på att Youtube inte endast är en musikplattform. De största artisterna brukar lägga upp sina låtar också på Youtube, där det oftast hamnar på huvudsidan, det gör det lätt att hitta låtar fastän man inte är prenumererad till artisten.

Soundcloud är en mindre plattform för mera okänd musik, men det är ändå en väldigt bra plattform för att utforska ny musik tack vare att vem som helst får lägga upp sin egna musik där.

Johan Gustafsson.
Bildtext ohan Gustafsson går i 1B Vasa övningsskolas gymnasium.
Bild: Yle/Oliver Silén

Enligt Johan Gustafsson så är musiklinjen en viktig del av gymnasiet, för att man kan fördjupa sina musikkunskaper utan att behöva spendera tid utanför skolan om det inte passar med tid eller stället där man bor.

Man behöver inte heller sträva efter en musikbaserad karriär för att gå med i musiklinjen, utan man kan också gå med bara för att man är intresserad eller att man vill prova på nya saker. Det är också bra om man går på lektioner i till exempel Kuula Opisto för att då kan man få extra kurser i skolan, påpekar Johan.

Johan Gustafsson tror att könet på artisten kan påverka flickors och pojkars val av genre. Det kan nämligen vara så att personen som lyssnar kan relatera till artisten mera då han eller hon är av samma kön.

Själv lyssnar han på mycket kvinnliga artister för att jazzgenren har mycket kvinnliga artister, men hans musikintresse ändras ganska ofta.

Artikeln är skriven av: Arttu Rintamäki, Oliver Silén och Victor Storbacka vid Vasa övningsskolas gymnasium i samarbete med Yle Nyhetsskolan.