Hoppa till huvudinnehåll

Sport

af Petersens: Vettel skyldig – Kimi blev ett offer

Från 2017
Kimi Räikkönen, Max Verstappen.
Bildtext Kimi Räikkönen och Max Verstappen bröt direkt i Singapore.
Bild: AFP / Lehtikuva

Startkraschen avgjorde – och Sebastian Vettel var den stora syndabocken. Det säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens efter stjärnsmällen i Singapore.

Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen och Max Verstappen tvingades alla att bryta dagens formel 1-race direkt. Tättrion brakade samman i första kurvan och gav Lewis Hamilton fri lejd mot säsongens sjunde seger.

Efteråt ville Kimi Räikkönen inte peka finger åt något håll. Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens säger att situationen var en ”racing incident”, men han menar att Vettel var boven i dramat.

– Han ska ta på sig största skulden. Han gjorde för mycket för att stoppa Verstappen, som inte kunde försvinna någonstans. Både Kimi och Max kör rakt fram, men helt plötsligt dyker Sebastian upp från höger. Det orsakade kedjereaktionen.

– Det var synd för Kimi. Jag är helt övertygad om att han hade tagit ledningen, men han satt på insidan och hade muren bredvid sig. Han blev ett offer där.

Lewis Hamilton.
Bildtext Lewis Hamilton fick en enkel resa mot segern.
Bild: EPA

"Bingo för Lewis och Mercedes"

Efter det inledande kaoset var det i praktiken avgjort. Hamilton vann enkelt – och af Petersens är imponerad av hur han hanterade de våta förhållandena.

– Lewis måste ju ha suttit och skrattat. Det var bara att tuta och köra efter starten, men han visade hur intelligent han är. Det var väldigt halt här, men han drog ifrån klart. Det såg ut som han körde på räls. Man kan bara lyfta på mössan.

Nu har Hamilton skaffat sig ett jätteläge att ta en ny VM-titel. Brittens ledning är uppe i tjugoåtta poäng när sex lopp återstår.

– Lewis kan se VM-pokalen framför sig, för Sebastian har chansen minskat. Man vet aldrig vad som kan hända och mycket hänger på dagsform, men det här var bingo för Lewis och Mercedes. För Ferrari var det maximal otur.

Hur stor var missräkningen i dag för Vettel?

– Han borde gömma sig någonstans. Om jag hade varit stallchef i Ferrari, hade jag bett honom att ställa sig i skamvrån. Många viktiga poäng gick upp i rök.

Sebastian Vettel.
Bildtext Sebastian Vettel var den största syndaren, säger Fredrik af Petersens.
Bild: EPA

Vettel borde gömma sig någonstans. Om jag hade varit stallchef i Ferrari, hade jag bett honom att ställa sig i skamvrån.

― Fredrik af Petersen

"Kunde inte ha gått bättre för Bottas"

En finländare avbröt i Singapore, men den andre tog sig upp på pallen. Valtteri Bottas hade problem hela helgen, men tog ändå en tredjeplats.

– Så länge det var blött hade han det svårt, men det kändes som att han körde med en ny bil i torra förhållanden.

Det här var Bottas tionde pallplats. Hur nöjd ska han vara med debutsäsongen i Mercedes?

– Han ska vara synnerligen nöjd. Han har smält in snabbt i stallet och är en stor orsak till harmonin som råder där. Det kunde inte ha gått bättre. Han har gjort mycket bättre resultat än många trodde.

Formel 1-säsongen fortsätter om två veckor i Malaysia.