Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raoul Wallenbergs familj stämmer ryska säkerhetspolisen

Från 2017
Raoul Wallenberg på ett ungerskt jubileumsfrimärke 2012.
Bildtext Raoul Wallenberg på ett ungerskt jubileumsfrimärke från 2012.
Bild: CC / Wikimedia Commons

I dag, måndag behandlar en domstol i Moskva Raoul Wallenberg, den berömda svenska diplomaten som försvann spårlöst under andra världskrigets sista år. Wallenbergs familj har stämt Rysslands säkerhetspolis för att den vägrar ge ut dokument om hans öde.

– Vi är nu redo att tvinga fram ny information i den här saken via domstol, förklarar advokaten Ivan Pavlov som försvarar familjen Wallenbergs intressen under processen.

Pavlov är baserad i S:t Petersburg och är en av Rysslands kändaste advokater när det gäller tillgång till information och den ryska säkerhetstjänstens arbete.

Det är ett starkt argument i vår kamp för en större insyn i säkerhetstjänstens arkiv

– Det här fallet är inte enbart en chans att reda ut sanningen om en framstående historisk person, utan också ett starkt argument i vår kamp för en större insyn i säkerhetstjänstens arkiv. Ifall vi lyckas övertyga domstolen blir det här ett viktigt prejudikat, fortsätter Pavlov.

– Hittills har alla våra ansträngningar varit resultatlösa, säger familjens representant Maria Dupuy till nyhetsbyrån AP. Vår släkt, olika historiker och svenska myndigheter har gjort otaliga förfrågningar hos ryska ämbetsverk.

Legendariskt mysterium

Den svenska diplomaten Raoul Wallenbergs öde är fortfarande en stor gåta. Mycket på grund av den ryska säkerhetstjänsten.

Wallenberg är berömd för att ha räddat tiotusentals judar i det av nazisterna ockuperade Ungern.

När sovjetiska styrkor tog över Ungern i januari 1945, arresterades Wallenberg misstänkt för spionage och fördes till Moskva.

Enligt obekräftade uppgifter avrättades han

Enligt officiella sovjetiska uppgifter avled han i säkerhetstjänstens fängelse 1947 på grund av en hjärtinfarkt. Enligt obekräftade uppgifter avrättades han.

Vissa historiker hävdar att Wallenberg flyttades till ett annat sovjetiskt fängelse där han dog först 1965.

Omständigheterna kring hans arrestering och död är fortfarande gåtfulla eftersom de ryska myndigheterna vägrar ge ut dokumenten som berör hans fall.

I ett sista desperat försök att har familjen nu dragit saken inför rätta.

Igen hemligstämplat

Tillgången till de ryska arkiven har blivit svårare.

Ryska myndigheter beslöt för tre år sen att återigen hemligstämpla en stor mängd dokument som berör säkerhetspolisens arbete de senaste hundra åren.

Motiveringen var att uppgifterna kan hota landets säkerhet.

Familjen Wallenberg kräver kopior på den personliga akten från Moskvafängelset, men också hans medfångars papper, förhörsprotokoll och information om fångarnas förflyttningar.

Hittills har de ryska myndigheterna vägrat med motiveringen att de är hemligstämplade och att vissa dokument innehåller personliga hemligheter.

Diskussion om artikeln