Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det här blir filmhistoriens största regissörsjubileum

Från 2017
Uppdaterad 20.09.2017 12:49.
Tre scener med Ingmar Bergman
Bildtext Ingmar Bergman.
Bild: Jörn Donner Productions

Finland har redan tjuvstartat, med en omtalad kritikerrosad operaversion av Höstsonaten. Men nästa år kommer firandet av den svenska film- och teaterlegenden Ingmar Bergman att explodera. Det kommer att bli världens största firande någonsin av en filmregissör.

London, måndag eftermiddag. I den svenska ambassadens utrymmen känns det som en stor Bergmanrelaterad familjefest då programmet för det kommande feståret offentliggörs.

Den ultimata Bergmanambassadören är på plats, regissören/skådespelaren/Bergmanlivskamraten Liv Ullmann, men också danska och svenska och brittiska och tyska skådespelare, eller den tyska filmregissören Margarethe von Trotta som konstaterar att ”det var på grund av Bergman som jag blev filmregissör”.

Liv Ullmann och Jan Holmberg
Bildtext Liv Ullmann och Jan Holmberg i London.
Bild: YLE/Tomas Jansson.

Det är många fler än von Trotta som hinner berätta om hur en Bergmanfilm förändrat deras liv och styrt deras karriärval, men det är Liv Ullmann som med ett långt känslomässigt berörande inledningsanförande bäst beskriver Bergmans betydelse.

Hon avslutar med ”i den värld som vi idag lever i, behöver vi någon som påminner oss om vem vi är och vad vi är”, och det är ingen som med hela sitt konstnärskap lyckas göra det så skarpsinnigt och djupsinnigt som han.

Bergmanstiftelsens vd Jan Holmberg förklarar Bergmans aktualitet med att hans texter är som ”parabler om mänskligt liv, allt finns där, från lust och glädje till djupaste lidande och förtvivlan, och hans rykte till trots är de inte så svårbegripliga eller tunga. Scener ur ett äktenskap är ett allmängiltigt verk, ingen kan gå oberörd från den och säga annat än att det är en av världsdramatikens största pjäser om äktenskap, eller om kärleksförhållanden överhuvudtaget”.

Festmyller i London.
Bildtext Festmyller i London.
Bild: YLE/Mikaela Weurlander

Massivt festprogram

Det var ett festprogram som gjorde en andfådd som presenterades i London för internationell press.

Ett 50-tal nya Bergmanpremiärer på teater, en mängd böcker, hur många filmretrospektiv som helst världen över, flera konferenser och seminarier, en stor festival i Stockholm, fem nya Bergmandokumentärer, och något som aldrig har gjorts tidigare; en Bergman-remake.

Det är regissören Hagai Levi, hos oss bekant för tv-serien Hos terapeuten (In Treatment), som under 2018 ska göra en ny version av Scener ur ett äktenskap.

Finland är också med på ett hörn. Operaversionen av Höstsonaten har redan fått sin premiär, som en tjuvstart.

I januari lanseras Bergmanåret på allvar på Hanaholmen, där kommer det också att arrangeras seminarier, plus att man under året kommer att visa en rad filmer som ramas in av samtal och föredrag. Tanken är att feståret ska utnyttjas till att öka medvetenheten om Ingmar Bergman i Finland.

Bergmans namnteckning och "djävul".
Bild: YLE/Tomas Jansson.

Men det är inte alls bara på Hanaholmen som Bergman ska firas i Finland.

Under 2018 kommer åtminstone tre teaterpremiärer att produceras, bland annat sätter Pasi Lampela upp Höstsonaten på Esbo Stadsteater i februari, KAVI (nationella audiovisuella institutet) bjuder på en retrospektiv som pågår hela året, och så kommer Jörn Donner med en ny Bergmandokumentär.

Enligt uppgift kommer den att som ram ha Bergmans 80-årsfirande och en period då relationen mellan Donner och Bergman var riktigt inflammerad.

På teaterscenerna är Bergman störst

Det är på teaterscener runtom i världen som Ingmar Bergmans arv har förvaltats aktivast under det senaste decenniet. För en ny generation är det inte alls hans filmer som är bekanta, istället är det för mängden teaterproduktioner som hans namn är känt. Idag är han faktiskt mer spelad världen över än Sveriges egen nationaldramatiker August Strindberg.

Förutom en hel rad nya premiärer, bjuder feståret också på en dramatisering av författaren (och Bergmandottern) Linn Ullmans färska roman De oroliga, en autofiktiv historia om ett möte mellan en dotter och en berömd pappa.

Pernilla August ska regissera, premiär på Dramaten i Stockholm nästa höst i samband med den stora internationella Bergmanfestivalen som nästa år ska bli större än någonsin.

Redan nu snurrar en spännande version av Scener ur ett äktenskap i Köpenhamn, bland annat med (tv-serien) Brottet-bekanta Sofie Gråböl. Det tidvis så grymma äktenskapsdramat där mannen lämnar en förkrossad hustru för en annan kvinna, görs där med ombytta roller. Kvinnan har fått mannens repliker, och är här den känslokalla personen som lämnar sin äkta hälft.

Filmen jagar revansch

Intressant nu är ändå att Bergmans filmer under jubelåret försöker återerövra utrymme.

Världen över ska omfattande retrospektiv av Bergmans filmer arrangeras, och att världens största och mest glamourfyllda filmfestival Cannes i maj satsar på Bergmanprogram och –festligheter säger mycket om att filmvärlden fortfarande håller honom högt.

Det är heller inte bara Jörn Donner och Margarethe von Trotta som gör nya Bergmandokumentärer. Sammanlagt fem stycken ska få sina premiärer under 2018 – en finländsk, en svensk, två tyska och en fransk.

"Bergmanfamiljen", presskonferensvärdarna i London.
Bildtext "Bergmanfest-familjen" under presskonferensen i London. Liv Ullmann i centrum på nedre raden.
Bild: YLE/Tomas Jansson.

Bergman som författare lyfts fram

Festårets tredje fundament handlar om Bergman som författare.

Det har sagts att det var författare som den unga Ingmar Bergman ville bli, men samtidigt som han klassades som en begåvad regissör blev hans författarskap inte uppskattat – och så tog teatern och filmen över.

Men nu kommer också Bergman som författare att få stort utrymme.

Svenska förlaget Norstedts kommer att ge ut sex stora volymer med Bergmans texter. Det handlar om tidigare opublicerade texter, om både underhållande och intressanta arbetsböcker, och om ofilmade manuskript.

”Hans manuskript är som noveller”, sades det under presstillfället i London, ”läsvärda på ett sätt som gör det svårt att förstå att de inte har publicerats tidigare”.

Dessutom kommer flera böcker om Bergman att ges ut.

En av dem fick jag i min hand redan i London. Det handlar om Ingmar Bergman A-Ö, sammanlagt 146 anekdoter, både personliga och tidigare obekanta, humoristiska och intressanta.

Den första har, oväntat nog, rubriken ABBA, och berättar om hur regissören Lasse Hallström använde Bergmans film Persona som inspiration för ABBA-videon Knowing Me, Knowing You.

Boken Ingmar Bergman A-Ö
Bild: YLE/Tomas Jansson.

Den egentliga festdagen, 100 år sedan Ingmar Bergmans födelse, firas den 14 juli 2018.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln