Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen kunde stoppa Slovenien – Dragic ledde sitt lag till EM-guld

Från 2017
Uppdaterad 18.09.2017 06:52.
EM-guldlaget Slovenien, basket
Bildtext EM-guldlaget i basket, Slovenien.

Det slovenska EM-laget kryssade genom EM i basket utan en enda förlust. Laget som vann gruppspelet i Helsingfors tog hem den första EM-medaljen i Sloveniens baskethistoria.

Visst var det ett otroligt lag späckat med en stor stjärna, en blivande superstjärna och en tung kloss under korgarna. Goran Dragic gick inte att stoppa, Luca Doncic, 18 år ung var lärlingen som steg fram och Gasper Vidmar var bjässen som sopade rent under korgarna.

Goran Dragic
Bildtext Lilla stora Dragic.
Bild: imago/Seskim Photo/ All Over Press

Matchbilden

Efter en trevande start tog Dragic och Slovenien allt mer över matchen. NBA-proffset Dragic var som besatt på planen och tog sig utan några som helst nerver in under korgen eller så sköt han bakom tre poängs linjen. Vad han än gjorde förde det mot guld.

Luca Doncic
Bildtext Miracle man, Doncic.
Bild: imago/Seskim Photo/ All Over Press

Serberna jobbade som djur för att komma in i matchen. Laget fick många gånger hjälp av slovenerna och den största hjälpen kom när Doncic i en retursituation stukade sin fot illa och måste lämna planen.

Nu skulle väl serberna fixa matchen!

Avgörandet

Jo, serberna kom från att ha legat under med över tio poäng ikapp och förbi Slovenien med en poängs marginal. Då steg slovenernas andra hjälte fram. Klemen Prepelic satte i det närmaste omänskliga skott medan serbernas nerver inte längre höll.

Gasper Vidmar
Bildtext Sista utposten, Gasper Vidmar.

Sista spiken kom när Gasper Vidmar sträckte fram sin långa arm och blockerade serbernas bästa spelare Bogdan Bogdanovic skott. Senast då brast Serbiens ryggrad.

Lilla Slovenien är Europamästare

Sällan har ett lag förtjänat ett mästerskap lika mycket som Slovenien. Laget trodde på sig själv i alla situationer. Som en boxare som tar emot smällar och alltid stiger upp. Som en Lasse Virén efter att han hade fallit på 10 000 meter i München.

När man såg laget agera insåg man att alla misstag är tillåtna och att ingen situation är för svår för att övervinnas. Ett lag med otroligt stort L.

All Star-femman
Bildtext All Star-femman.
Bild: imago/Seskim Photo/ All Over Press

All-Star

Följande spelare valdes in i turneringens All-Star femma tillsammans med Dragic. Bogdan Bogdanovic, Serbien, Alexej Shved, Ryssland, Pau Gasol, Spanien och Luca Doncic, Slovenien.

Tänk att en 18-åring redan nu är en av Europas största stjärnor.