Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyfsad honungsskörd i Egentliga Finland

Från 2017
Nordiska bin vid kupa.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Årets honungsskörd verkar vara rätt bra i Egentliga Finland. Den sena våren och kyliga försommaren har inte påverkat skörden negativt.

I övriga delar av landet är skörden inte lika bra. I Österbotten och i norra Finland har vädret varit regnigt och där är skörden liten. Den bästa honungsskörden kommer troligen att finnas i Egentliga Finland och i södra Finland, konstaterar Rimitobon Aimo Nurminen som varit biodlare i trettio år.

De senaste fyra-fem åren har blivit bara mer och mer utmanande och det verkar bli bara besvärligare att vara biodlare. Det säger Nurminen som tycker att väderförhållandena varit konstiga under senare år.

– Våren var väldigt sen och sval. Många bisamhällen var relativt svaga och de utvecklades långsamt då de inte kunde samla nektar eller pollen. Naturen utvecklades också långsamt, men det verkar som om vi får en god eller åtminstone tillfredsställande skörd här till skillnad från Österbotten och norra Finland.

Hunajata!

Aimo Nurminen har specialiserat sig på nordiska bin som är verkliga urbin. De spred sig till Norden efter istiden och var de första som odlades. Småningom introducerades nya biarter även i Finland och de nordiska bina var nära att dö ut. Aimo Nurminen tog tag i saken och är den enda i Finland som föder upp svarta bidrottningar.

I Nurminens källare finns flera stora burkar på rad. Och inte vilka som helst burkar, i dem finns 20 liter honung som väger 25 kilo per burk. Några av burkarna är märkta med bokstäverna TPS.

Hockeylagets färger går i svart och vitt, ungefär som Aimos bin. TPS kontaktade honom och undrade om de inte kunde få några burkar att sälja. Fjolårets skörd var ändå liten, så burkarna gick åt på några dagar under slutspelen i våras. Nu har bina åter varit flitiga och i närheten av TPS-arenan i Artukais har det funnits några kupor. Bland den svarta asfalten, har de visst hittat blommor också. Vilka blommor de hittat vet inte ens Aimo. Han förklarar att det varken finns ryps eller raps i honungen eftersom det inte finns åkrar där och det gör honungen brunaktig och ganska stark till smaken. TPS-honungen kommer till salu under hockeysäsongen, men exakt när är tillsvidare hemligt, säger Aimo.

Presidentens hovleverantör

Nurminen har kupor på flera håll i Egentliga Finland. De finns i Rimito, Nådendal, Merimasku, Åbo, Pargas och Somero. Några av kuporna finns mitt i Åbo. Qvidja gård är en ny bigård för i år medan Aimo haft sina kupor redan länge på presidentens sommarresidens i Gullranda. I Nådendal är det sällan stora skördar, men Gullrandahonungen är den bästa i världen, säger Aimo. Inte undra på att han för några år sedan var bjuden till presidentens självständighetsbal.

Aimo Nurminen vid en bikupa.
Bildtext Aimo Nurminen har varit biodlare i trettio år.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Också Åbohonungen är speciell. Det finns inga åkrar, men massor med blommor och växter för bina. Städerna är varma ställen och ofta är honungen annorlunda. Den är stark och mörk och lindarna ger en alldeles särskild smak, säger Aimo.

Honungsmängden som ett bisamhälle producerar under en säsong varierar mellan 0 och 150 kilogram, berättar Aimo. Medeltalet för ett samhälle i landet är 40 kilogram, men det är svårt att komma upp till 50 kilo i en och samma kupa.

– Det verkar lite konstigt att här i Norden är honungsskörden relativt större än i södra Europa, men det beror på att vi har ljusa och varma somrar så att bina har lång tid att samla honung.