Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA överväger att stänga ambassaden i Havanna på grund av "mystiska hälsoproblem"

Från 2017
USA:s ambassad i Havanna, Kuba 16.6.2017.
Bildtext USA:s ambassad i Havanna, Kuba 16.6.2017.
Bild: EPA/Alejandro Ernesto

USA:s utrikesminister Rex Tillerson bekräftar att USA överväger att stänga sin ambassad på Kuba. Diplomater där misstänks ha utsatts för någon form av ljudattacker eller elektromagnetisk strålning.

- Vi utreder det. Det är en mycket allvarlig fråga, med hänsyn till de skador som vissa individer har ådragit sig, sade utrikesminister Tillerson till CBS.

Det var hans svar på en fråga om en eventuell stängning av ambassaden i Havanna.

På fredagen uppmanade fem republikanska senatorer Tillerson att inte bara stänga ambassaden, utan att också utvisa alla kubanska diplomater från USA.

USA öppnade ambassaden i Havanna 2015, då relationerna med Kuba började tina upp en aning, efter ett halvt sekel av fiendskap.

Nedsatt hörsel, illamående, hjärnskador

USA har bekräftat att 21 diplomater eller en del av deras familjemedlemmar har drabbats av "mystiska hälsoproblem", enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt AP har de drabbats av symptom som permanent nedsatt hörsel, hjärnskakningar, illamående, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Diplomaternas fackförening uppger att några av diplomaterna också har diagnostiserats med "milda traumatiska hjärnskador".

Några av de drabbade har hört höga ljud eller känt av vibrationer i vissa delar av rum på ambassaden. Andra uppger att de inte har hört något, men fått symptom senare.

En del av de här "incidenterna" inträffade i amerikanernas hem.

Kuba förnekar inblandning

Amerikanska utredare har undersökt om problemen kan ha orsakats av överljudsattacker, elektromagnetiska vapen eller någon form av spionage som fått oförutsedda konsekvenser.

Det rapporterar AP med hänvisning till anonyma källor inom det amerikanska utrikesministeriet.

Utredarna har inte lyckats lösa mysteriet.

Kuba har förnekat all inblandning och understrukit att man är mer än villig att hjälpa till med att försöka lösa problemet.

Enligt AP utesluter USA inte att det kan vara något tredje land som ligger bakom de eventuella attackerna, eventuellt i samarbete med någon fraktion inom de kubanska säkerhetsstyrkorna.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln