Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland bäst av alla – mot Europamästarna Slovenien

Från 2017
Uppdaterad 18.09.2017 15:19.
Lauri Markkanen.
Bildtext Finland var bra men varken bäst eller näst bäst.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Tre poäng. I praktiken ett lyckat 3-poängsskott. Så lite skilde Finland mot färska Europamästaren Slovenien. Det var Sloveniens minsta segermarginal i EM.

Sloveniens marsch från gruppspel till EM-guld var minst sagt övertygande: nio matcher, nio segrar.

Förvisso var de fyra sista matcherna – åttondelen, kvartsfinalen, semifinalen och finalen – matcher som måste vinnas, men också i gruppspelet övertygade lilla Slovenien, till ytan lika stort som Kajanaland och till folkmängden lite större än Nyland.

Från seger till seger

I öppningsmatchen i EM besegrade Slovenien Polen med 90–81. I match nummer två stod Finland, med så gott som hela Helsingforsarenans publik bakom sig, för motståndet. Och gjorde det med den äran.

De blivande EM-guldmedaljörerna vann med tre svettiga poäng. Lauri Markkanen mot slovenerna? 24 poäng.

Finland avancerade också från gruppspelet men den finländska basketsagan tog dessvärre slut i den första matchen utanför rikets gränser. I åttondelsfinalen var Italien bättre med poängen 70–57.

I Sloveniens nästa match föll Grekland med sex poäng, sedan gruppjumbon Island med hela 27 poäng. I gruppspelets sista match vann slovenerna med fantastiske Goran Dragic i spetsen klart, med 17 poäng, över Frankrike som vunnit medalj tre EM i rad.

I åttondelsfinalen vann Slovenien över Ukraina med hela 24 poäng – kvartsfinalen mot Lettland blev däremot tight, seger där med bara sex poäng. I semifinalen var Spanien favorit (det är väl Spanien mer eller mindre alltid i EM-sammanhang) men det brydde sig slovenerna inte om: klar seger med 20 poängs marginal.

Finland näst bäst?

I finalen i Istanbul var det sedan jugoslaviskt derby – om man får säga så? – med Serbien som motståndare. Matchen höll redan på att glida över i serbisk glädje men i slutet var ändå slovenerna vassare och får fira sitt första EM-guld, ja rentav sin första EM-medalj någonsin.

Segermarginalen? Åtta poäng.

Därmed sagt att Finland åtminstone i ett avseende var EM:s näst bästa nation: i kategorin "Vilket land förlorade minst mot EM-guldmedaljören?".

Å andra sidan. Börjar man fundera på det sättet blir vem som helst bäst i världen. I sport gäller det att vinna rätt matcher. Och om att vinna över huvud taget.

Visst är det trevligt att på allvar utmana de bästa men det är stor skillnad på att vinna en match och att vinna ett mästerskap. Det är stor skillnad mellan att spela jämnt och att vara det bästa laget.

Därmed sagt: denna kolumn är egentligen nonsens. Finland var bra, men varken bäst eller näst bäst.