Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen svält i Nordkorea tack vare regn och allt fler privata gårdar

Från 2017
Uppdaterad 18.09.2017 15:08.
Jordbruk i nordkorea
Bildtext Det nordkoreanska jordbruket är inte så maskinellt eller automatiserat som i omvärlden
Bild: EPA/Adrian Bradshaw

Skörden i Nordkorea ser ut att bli så god i år att farhågorna om akut matbrist troligen inte kommer att besannas trots skärpta internationella sanktioner.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO varnade ännu i somras att Nordkorea kunde drabbas av sin värsta torka på 16 år, men oväntat rikliga regn under sensommaren har förbättrat läget betydligt.

Kinesiska meteorologer håller med om att oväntade regn i augusti har förbättrat skörden avsevärt.

- Folk säger att de dröjde med vårsådden eftersom det var så torrt tidigt i våras, men det började regna kort efter det. Nu är skörden fin, säger den nordkoreanska flyktingen Kang Mi-Jin som observerar Nordkorea vid webbsajten Daily NK.

Hon säger sig ha bekräftat uppgifterna om skördeutsikterna av källor inne i Nordkorea.

Amerikanska satellitbilder tyder också på att skörden i år blir minst lika god som i fjol.

Den befarade torkan uteblev i år tack vare oväntade regn i augusti
Bildtext Den befarade torkan uteblev i år tack vare oväntade regn i augusti. Bilden är från år 2012
Bild: EPA/YONHAP

Allt fler privata bönder

Det växande privatjordbruket i Nordkorea har också bidragit till att det isolerade landet knappast kommer att behöva någon internationell katastrofhjälp i år.

Enligt en ny rapport från FAO får omkring 70 procent av nordkoreanerna numera sin mat via det offentliga distributionssystemet, medan 30 procent skaffar sina livsmedel via privata bönder och torg.

Oberoende experter tror att privatjordbrukets andel är betydligt större än vad FN räknar med eftersom FAO sammanställer sina rapporter med av information från officiella källor.

- Många människor är helt beroende av privata torg och inofficiella privata gårdar, säger Sokeel Park som hjälper nordkoreanska flyktingar i Sydkorea.

- Korrupta myndigheter roffar också åt sig livsmedel från statens lager och säljer dem privat för profit, säger Park.

Ett odaterat fotografi av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på besök i en fabrik som tillverkar barnmat
Bildtext Ett odaterat fotografi av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på besök i en fabrik som tillverkar barnmat
Bild: EPA/KCNA

Förändrades efter svälten på 90-talet

Nordkoreanska bönder har efter hungeråren på 1990-talet fått allt mer autonomi och de kan till exempel själva besluta vad de skall odla vilket har gagnat jordbruket mångfald.

Livsmedelspriserna har samtidigt stabiliserats, enligt folk som har flytt från Nordkorea.

FAO tror ändå att Nordkorea måste importera livsmedel för att garantera tillgången till mat även för de mest utsatta grupperna, såsom barn och åldringar.

Nordkoreas sädesimport var i fjol värd knappt 25 miljoner euro, jämfört med över 120 miljoner euro året innan och under det första halvåret i år har importen fortsatt att minska.

Studenter, tjänstemän och arbetare skickas regelbundet ut på landet för att delta i vårsådden eller skördearbetet
Bildtext Studenter, tjänstemän och arbetare skickas regelbundet till landsbygden frön att delta i vårsådden eller skördearbetet. Bilden är från år 2012
Bild: EPA PHOTO / POOL REUTERS

Sanktioner drabbar importerade varor

Skärpta internationella sanktioner kan drabba matsäkerheten på olika sätt.

Till exempel bränslepriserna steg kraftigt efter FN:s nya sanktioner vilket på sikt kan få följder för livsmedelspriserna.

Experter understryker i varje fall att det nordkoreanska jordbruket inte är så maskinellt eller automatiserat som i omvärlden och att stigande bränslepriser därför inte påverkar Nordkorea så mycket som andra, mer moderna länder.

FN: förbjöd också all nordkoreansk textilimport vilket särskilt kan drabba kvinnor och mödrar som arbetar inom industrin.

Sanktionerna kommer antagligen att drabba stapelvaror som olja, socker, salt, ättika och mjölkpulver som importeras från Kina och som distribueras av staten.

Källor: FAO, Reuters, Daily NK,

Diskussion om artikeln