Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sexuell läggning och att komma ut

Från 2017
Uppdaterad 18.09.2017 20:24.
Ida Boucht, Miss Gay Finland finalist
Bildtext Ida Boucht är vide ordförande för Regnbågsankan och chattar på Sluta panta måndagen den 18.9 kl. 19-22.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

Ett av områdena som gått framåt med rasande fart sedan mitten av 1900-talet är förstås hbtiq-fältet. Men som vi alla vet finns det mycket kvar att göra innan vi kan kalla oss ett jämlikt land.

Regnbågsankan jobbar för hbtiq-personers rättigheter

Regnbågsankan rf är en organisation som jobbar för hbtiq-personers rättigheter på svenska i Finland. Vi ordnar skolbesök där vi pratar om sexualitet och identitet, vi har cafékvällar och samlas för att göra roliga saker. Varje år i oktober har vi något som kallas Regnbågshelgen, då samlas vi till olika seminarier och har såklart en stor kvällsfest. I år infaller Regnbågshelgen 13-15.10, och du är välkommen!

Vi som ska chatta på Sluta Panta-chatten på måndag och tisdag heter Ida och Catzo. Catzo är ordförande för Regnbågsankan och Ida är vice ordförande. Vi hoppas kunna bidra med egna upplevelser och kanske tips och pepp till alla som undrar och kanske funderar över den egna sexualiteten och/eller könsidentiteten.

Känslan av att vara annorlunda

Catariina Salo väntar på att containern ska öppnas.
Bildtext Catzo är ordförande för Regnbågsankan och gästchattar på Sluta panta den 19.9 kl. 19-22.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

För Catzo tog det lång tid att våga erkänna sin egen bisexualitet för sin omvärld. Det var något som nog alltid fanns där i hennes medvetande, men det var svårt att passa in det i de familjeideal och krav som satts på henne. Det var först när hon var lite över 30 som hon vågade bryta sig ur den plan som någon annan hade satt för hennes liv.

Det är alltid skönt att bryta strukturer, när en vet att en gör det för sin egen skull.

Nu är Catzo lyckligt gift och väntar sitt första barn tillsammans med sin fru, det lönade sig att välja sitt eget liv framför allt!

Ida förstod första gången hon var bisexuell som 16-åring, då var hon stolt över det och berättade det för alla hon mötte, förutom för släkten.

De fanns en skam, en ångest och en rädsla för att ändå leva ut identiteten och vara “annorlunda”, att inte leva enligt normen.

Ida trodde det skulle vara omöjligt att leva öppet med sin sexualitet, och att hon inte skulle bli accepterad av sina föräldrar, men det gick bra till slut. Idag är det snart två år sedan Ida blev ihop med sin flickvän och har dessutom blivit sambo.

Chatta med Ida och Catzo på Sluta panta

Vi önskar båda att vi en dag kunde leva i ett samhälle där ingen behöver “acceptera” eller “tolerera” någon, bara för att hen tillhör en sexuell- eller könsminoritet. Men i väntan på den dagen tar vi emot dina frågor och funderingar på Regnbågsankan, eller redan idag när du har tillfället att chatta på Sluta panta med Catzo och Ida om hbtqi.

Kom med och chatta med Ida kväll, måndag 18.9 kl. 19-22 och Catzo imorgon, tisdag kl. 19-22 på Sluta Panta! Du hittar chatten HÄR.

Diskussion om artikeln