Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partierna kunde inte enas om att slå ihop val

Från 2017
Valbås
Bild: Yle

Riksdagspartiernas partisekreterare kunde på måndagen inte enas om att slå ihop val. Partierna har dryftat frågan eftersom det ska hållas fyra val i Finland på två år, vilket tros minska intresset för dem.

Enligt det största partiet Centerns partisekreterare Jouni Ovaska kunde partisekreterarna inte komma överens på mötet.

- Alla har olika syn på när val borde hållas. Nu utgår vi från att landskapsvalet hålls i oktober 2018 och riksdagsvalet i april 2019. Tidpunkten för Europaparlamentsvalet är ännu öppen.

Centern rädd för sin reform

Vård- och förvaltningsreformen är ett mycket viktigt projekt för Centern. Partiet fruktar att hela reformen skjuts fram om landskapsvalet skjuts fram.

Partiets ministrar har upprepade gånger sagt att landskapsvalet måste hållas i oktober 2018 om reformen ska kunna genomföras planenligt.

Bland övriga partier har det funnits misstankar om att folk inte orkar intressera sig för landskapsvalet. Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna ville slå ihop landskapsvalet och riksdagsvalet.

Fyra val på knappa två år

Finländarna får nu förbereda sig på att rösta i fyra val på två år.

Först ut är presidentvalet i början av år 2018. Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna i den första valomgången kan det dessutom bli en andra valomgång.

Landskapsvalet hålls i oktober 2018 och riksdagsvalet i april 2019.

Europaparlamentsvalet ska preliminärt hållas på våren 2019.

Diskussion om artikeln