Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

"Vi som tyckte så om dig när du var enorm" – En smal kropp ger inte komplimanger i alla länder

Från 2018
Uppdaterad 07.01.2018 12:43.
Glasfigurin som föreställer en naken kvinna.
Bild: Kollage: Flickr och Yle

Det finns lika många skönhetsideal som det finns kulturer i världen. Yle Nyhetsskolans reportrar funderar över skillnaden mellan skönhetsideal i Afrika och i Finland.

För mera bakgrund om skönhetsideal i Afrika har Yle Nyhetsskolans reportrar intervjuat Helena Sandberg, utbildningsspecialist för Kyrkans Utlandshjälp.

Hon jobbar främst med utbildningsprojekt i Kenya och Uganda, men också i Eritrea, Sydsudan och Somalia.

Hennes arbete går ut på att ordna utbildning för flyktingbarn. Flyktingarna kommer ofta från grannländerna, i första hand från Sydsudan och Somalia.

Hon berättar att även om det i östra Afrika börjar gå mera mot det supersmala ideal vi har i Finland så är det ännu vackert att vara stor som kvinna. Det anses speciellt fint att ha stor rumpa och att vara ganska kraftigt byggd.

En grupp kvinnor poserar vid en bil. Svartvit bild.
Bildtext Skönhetsidealen har varierat genom tiderna. Här poserar kvinnor i baddräkt år 1919.
Bild: Mack Sennet/Flickr

Det finns många européer och finländare som kommit dit och fått komplimanger, men tagit det som kritik. Till exempel hade någon gått ner mycket i vikt och fått höra ”Oj vad du blivit smal, vi som tyckte så om dig när du var enorm”.

De är inte heller på så sätt rädda för att visa att de har stor bak, mage eller byst utan klär sig i färggranna kläder som kanske framhäver de dragen vi vill dölja i Finland.

Man har också mycket färggrannare kläder i Uganda och länderna där runt omkring än i Finland.

The image shows "The Mainbocher Corset" by Horst P. Horst, VOGUE Archive Collection, www.lumas.com. LUMAS VOGUE Collection presents Masterpieces of Fashion Photography. Iconic fashion photographers of the 20th century from the archives of American VOGUE.
Bildtext Att vara trådsmal anses i dag också snyggt i östra Afrika.
Bild: EPA/LUMAS

- Att man är stor kanske betyder att man är stark nog att orka med arbetet på åkern eller i hemmet och inte blir sjuk lika lätt. Dessutom kanske man klarar av att föda barn och har råd att äta, säger Sandberg.

Vi i Finland vill ju gärna vara brunbrända medan de i östra Afrika vill vara möjligast ljusa, berättar hon.

- Det är ju lite underligt att vi som är ljushyade ofta vill vara så mörka som möjligt, medan de som är mörka vill vara så ljusa som möjligt, säger Sandberg.

På frågan om människorna där bryr sig om sitt utseende svarar hon att de vanliga kenyanerna och ugandierna nog ofta bryr sig relativt mycket, även om det varierar mycket från person till person.

Hur mycket man sminkar sig och sådant beror på tillfället. Det ses kanske inte alltid som okej att komma med en massa smink till exempel till kyrkan.

Det finns även skillnader mellan olika stammar, vad man satsar på om man exempelvis har extra pengar. En särskild stam kanske oftare satsar på sitt hus, medan en annan kanske satsar på kläder och utseende.

- Flyktingar kanske man inte tänker sig att skulle bry sig så mycket om sitt utseende men på samma gång handlar det också om värdighet. Trots att man är flykting behöver man inte ha smutsigt hår och trasiga kläder, säger Sandberg.

Det kan vara bra för välbefinnandet, och att man orkar bry sig kanske visar att man har lite människovärde kvar.

I flyktinglägret Rwamwanja, Uganda, bor omkring 6000 personer.
Bildtext Ett flyktingläger i Uganda.
Bild: Ville Asikainen

Hon nämner även att det i flyktingsammanhang börjat gå mera mot att man ger pengar istället för saker. Detta gör att man, om det lämnar kvar litet efter att man köpt mat, skulle kunna satsa på till exempel löshår till någon fin håruppsättning eller smink.

Att man får satsa lite på utseende kan nog vara riktigt bra för det egna välmåendet och självkänslan.

Att man får välja själv vilken mat man köper, men även om man vill satsa på sitt utseende normaliserar också tillvaron för flyktingarna.

karta över uganda
Bildtext Sydsudan grundades år 2011 genom utbrytning från Sudan. Sedan 2013 råder det ett inbördeskrig i landet.
Bild: Yle

- Det finns nog en hel del olikheter på ett sätt men också likheter, och alla människor vill ju vara attraktiva både för sig själva, för sitt välmående och för andra. Men man ska inte generalisera och det finns nog olikheter och likheter i alla kulturer, säger Sandberg.

Sandberg lyfter också fram att precis som det är skillnad mellan vad olika finländare tycker är snyggt, så är det också skillnad på vad ugandierna anser vara snyggt.

Flyktingkrisen i Uganda

  • Uganda är det afrikanska land som hyser flest flyktingar och den snabbast växande flyktingkrisen i världen.
  • Gränserna till Uganda hålls öppna. Omkring 2 000 nya flyktingar anländer till Uganda varje dag.
  • De flesta av de flyende är kvinnor och minderåriga barn.
  • Omkring en miljon flyktingar har kommit till Uganda från det våldshärjade Sydsudan.
  • Uganda har också tagit emot flyktingar från Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Centralafrikanska republiken.
  • Mat- och vattenbristen är stor vilket lett till svält bland många.

Artikeln är skriven av: Filippa Sandberg, Andrea Edman, Amanda Rösgren, Maria Marttila och Erica Ström som går vid Vasa övningsskolas gymnasium. Artikeln skrevs i samarbete med Yle Nyhetsskolan.