Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bengt Östling: I dag blir Donald Trump världsledare

Från 2017
Uppdaterad 19.09.2017 14:29.
Irans president Hassan Rouhani talar inför FN
Bildtext FN:s generalförsamling i New York.
Bild: EPA/JASON SZENES

På måndagen gjorde president Donald Trump sitt första framträdande inför FN:s generalförsamling. I samband med en debatt om reformering av FN var han kritisk.

- Förenta Nationernas budget har ökat med 140 procent. De anställda har blivit dubbelt fler sedan år 2000. Men det syns inte i resultaten. Vi får inte utdelning på finansieringen, dundrade Trump på FN-reformmötet.

Över 120 staters ledare samlades i går i FN:s högkvarter. Den egentliga generalförsamlingen inleds i dag.

På tisdag eftermiddag håller Trump sitt första egentliga tal inför generalförsamlingen.

Människorna före byråkratin

Finlands president Sauli Niinistö höll med Trump. Han gillar också uttalandet från FN:s generalsekreterare om att det är människorna som är viktiga.

- Medborgarna är viktiga, inte institutionerna och organisationsbyråkratin.

Alla människor har nytta av FN:s målsättningar; fred, mänskliga rättigheter, mat, nödhjälp och utveckling, sade president Niinistö på ett pressmöte i går.

Trump har vänt i fråga om FN

Frågan om FN är ännu en fråga där president Donald Trump har fått vända, eller åtminstone omformulera sin kritik.

Nu framstår han som en stor vän av FN, och de ursprungliga nobla målen. Han nämner hjälpen åt de nödställda, hungrande och nödhjälpsbehövande, kvinnor och flickor.

Fastighetsmagnaten Trump nämnde i går också sin lyckosamma investering i grannkvarteret. Ett av Trumptornen står i närheten och har gynnats av FN:s närhet.

Felparkerarna ger dålig utdelning för USA

Men dålig förvaltning och byråkrati drar ned betyget. FN har inte nått sin fulla potential, och ger inte utdelning på investeringen.

President Trump vet vad han gör när han kritiserar FN. Många amerikaner har en skeptisk och kritisk inställning till Förenta Nationerna och högkvarteret i New York.

De högavlönade felparkerarna anses vara alldeles för många och göra alldeles för lite. Och de ställer till stora trafikstockningar de här veckorna i september.

"Alla borde betala för sig"

President Trump upprepar vad han har sagt om Nato och annat internationellt samarbete.

- Alla borde klara sig själva och betala för sig om de får hjälp av andra. Amerikanerna är trötta på att betala notan för det internationella samarbetet.

Den senaste tiden har Trump dock upptäckt att FN:s säkerhetsråd ger till och med mer nytta än kongressen. Åtminstone när det gäller stödet för sanktioner mot Nordkorea, som Trump är en stark förespråkare för.

Här kommer världsledaren som väcker intresse

Den här veckan ger en bra inramning av president Trump som världsledare.

En hel sal av stats- och regeringschefer lyssnar välvilligt och intresserat när Trump drar upp riktlinjer för sin FN-politik.

Det är första gången Trump talar inför generalförsamlingen. Många vill höra honom balansera kring frågan om hans slogan ”Amerika först” och FN:s globala mål.

Man håller kanske också koll på om Donald Trump håller sig till det skrivna talet, eller om han ger sig ut på improvisationer utanför manuskriptet och de färdigt tänkta tankarna.

Niinistö: Mer studs och tyngd

Många har försökt reformera FN före Donald Trump. President Sauli Niinistö tycker ändå det låter som om det finns mer studs och tyngd i talen nu.

Han väntar sig ett intressant tal av president Trump och andra diskussioner under veckan. Själv ska han hålla sitt tal på onsdag morgon.

De frånvarande intresserar

Många väntar sig att det kan hända något under FN:s högnivåmöte: Kanske utspel om brännande internationella kriser som Nordkorea, Libyen, Burma…

Det sker i så fall utanför plenisalen, i mötets utkanter. President Sauli Niinistö vill inte spekulera om det.

Många menar att mötet blir mindre viktigt eftersom många är frånvarande.

Till exempel Aung Sang Suu Kyi från Burma är inte med för att försvara sin politik mot rohingya-minoriteten.

Både Rysslands och Kinas presidenter uteblir från mötet. Men deras delegationer är förstås på plats.

Det finns de som hävdar att det ger Donald Trump en möjlighet att bli synligare som världsledare på sitt första uppdrag i FN.

Jordklotet upprätthålls

WP: USA ser inte FN:s årliga sammankomst som viktig för diplomatin i världen

Utrikesminister Tillerson ser USA:s närvaro som onödig.

Diskussion om artikeln