Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Hälften av gymnasieeleverna i Vasa övningsskolas gymnasium tycker att de är snygga — komplimanger om utseende är ändå svårsmälta

Från 2017
Uppdaterad 23.10.2017 14:52.
En flicka som håller händerna för ansiktet. På händerna står skrivet olika komplimanger så som du är vacker.
Bild: Yle/Amanda Rösgren

Enligt en undersökning som gjorts vid Vasa övningsskolas gymnasium trivs majoriteten av de studerande i sin kropp, vilket dock inte är detsamma som att se sig själv som felfri.

174 studerande vid Vasa övningsskola svarade på enkäten som gjordes av Nyhetsskolans reportrar.

Litet över 50 procent kan säga att de tycker att de är snygga eller vackra.

Den andra halvan av de unga delades i två ungefär lika stora grupper, nämligen de som hade svårt att säga och de som inte är så förtjusta i sitt utseende.

Ur alla av de tre ovannämnda kategorierna var det flera som skulle vilja förändra sitt utseende på ett eller annat sätt. Näsan, tänderna och annat som berör ansiktet var ständigt återkommande, och vikten likaså.

Nyhetsskolan Vad är skönhet? - Spela upp på Arenan

Att människorna i ens omgivning ser bra ut är inte något som de flesta ser som prioritet nummer ett.

Vad gäller ens egna kläder så tycks det heller inte spela så stor roll ifall de är av det allra nyaste modet. Var fjärde studerande svarade ändå att de personligen gärna bär sådant som just kommit ut på marknaden.

Över tre fjärdedelar av dem som deltog i undersökningen anser att det är helt okej för både pojkar och vuxna män att använda smink om de vill. Trots det är det betydligt vanligare för kvinnor att använda kosmetika, men det är inte ett måste enligt de tillfrågade.

”Kvinnor är fina både med och utan smink” var det populäraste svarsalternativet.

Olika kosmetiska produkter på belysta hyllor.
Bildtext Var femte elev som tillfrågades använder smink varje dag.
Bild: Yle/Maria Marttila

Många av de tillfrågade, i synnerhet flickor, svarade att de vid olika tillfällen använder smink.

En del, drygt 20 procent, är riktiga sminkälskare och går nästan ingenstans utan att fixa till sig med hjälp av olika hudvårdsprodukter.

En del sminkar sig endast om de skall på fest och andra bara då de går till skolan eller helt enkelt då och om de känner för det.

"Du är vacker"- svårsmält komplimang

Att svara på en enkät är ingenting, men att ställa sig framför en kamera för att få höra att man är vacker är knappast lika lätt.

Tack vare ett Youtube-klipp inspirerades vi ändå att göra just detta: ta reda på hur personer reagerar när de får en sådan komplimang.

Artikeln skriven av: Amanda Rösgren, Maria Marttila, Andrea Edman, Erica Ström och Filippa Sandberg som går i Vasa övningsskolas gymnasium.

Diskussion om artikeln