Allt fler besöker museer i Östnyland
Intresset för lokala museer i Östnyland ökar. Borgå museum har i år två specialutställningar med lokal anknytning. I Sibbo gör barn projekt om hembygdens historia.
Borgå museum brukar årligen ha omkring 20 000 besökare. I år nåddes det antalet redan under sommaren. I skrivande stund har omkring 22 000 personer sett utställningarna.
- Vi har haft fina besökarsiffror. Vi har haft ungefär 50 procent fler besökare under det första halvåret än förra året, säger museidirektör Marina Catani.
Ett stort dragplåster var vårens specialutställning om borgåkonstnären Hanna Frosterus-Segerstråle som drog dryga 3 000 besökare.
Den svala sommaren skall ha ett tack och flera hundra besökare tittar in när museet har fritt inträde en dag per månad.
Intresse för hembygden
I Sibbo har Sibbesgården och Jordbruksmuseet haft öppet tre söndagar under sommaren.
Omkring 400 personer deltog i evenemangen. I år drogs ortsborna till Hembygdsfesten, Barnens dag och en friluftsgudstjänst tillsammans med Sibbo svenska församling.
Hans Blomberg, ordförande för Sibbo Hembygdsförening räknar med att det totala besökarantalet i år kan närma sig 1 000 personer.
Skolelever trogna besökare
Det är skolor och daghem som i år har visat ett specifikt intresse för hembygden. Orsaken är olika projekt som görs med anknytning till jubileumsåret 2017.
- Vi räknar med att skolklasser och dagisar som gör projekt i samband med Finland 100 år kommer att utgöra ett par hundra besökare, säger Blomberg.
Skolelever är bekanta också för museipersonalen i Borgå. Museet är i sig en pedagogisk verksamhet och skolorna är kontinuerligt med.
- Vi har haft barn som guidar sina föräldrar. De har hört någon av våra guiders berättelser som de sedan återger. De är stolta över stadens historia, berättar Catani.
Synlighet på sociala medier
Skolprojekt och specialutställningar är bara två orsaker till ökat besökarantal.
Den svala sommaren får ett tack, men vid Borgå museum har man systematiskt jobbat på att synas bättre.
- Vi har förnyat hemsidan och är med i Facebook. Vi skriver artiklar till pressen och bidrar med eget journalistiskt material, säger Catani.
Marina Catani sticker inte under stol med att hennes roll som ny museidirektör kan ha haft en viss positiv effekt.
Hon har ofta uttalat sig i medierna om Edelfelt och konstförfalskning.
Närvaro på internet hör också till vardagen för hembygdsföreningen i Sibbo.
- Under årens lopp har vi utvecklat vår hemsida som berättar vad museerna går ut på och våra tillställningar nämns på Facebook, säger Hans Blomberg
Besökarna droppar in
För två år sedan lanserades Museikortet. Det är ett årskort som ger inträde till 250 museer i hela Finland.
I Östnyland gäller kortet i Runebergs hem, Holmska gården, Gamla kaplansgården och Gamla rådhuset.
Med museikortet kan man besöka museerna så många gånger man vill. Det har redan lett till nya beteendemönster bland besökarna.
- Man kanske tittar in tio minuter på kaffepausen och njuter av några konstverk eller köper något från butiken, säger Catani.
Ett museum kan fylla många behov.
Någon behöver ett tyst rum för att lugna ner sig. En annan för att det är skönt att dyka ner i en gammal tidsperiod. Ett ungt par vill fira sin första träff bland montrar med frackar och långklänningar.
Museernas nya roll
Museerna lever nu i en brytningstid där bildning och upplevelse ställs mot varandra.
Ska ett museum vara ett arkiv för vårt kollektiva minne eller ett estetiskt rum där utställningssalen blir en vacker interiör när du njuter av en kopp kaffe?
- Om man tänker på de verk som finns här i Borgå så skulle det vara viktigt att vi kunde visa så mycket som möjligt. Det är ju invånarnas museum och deras släktingars föremål som finns där.
Svårt med interaktivitet
Det är nu trendigt med all slags interaktivitet för besökarna, inte minst på museer.
För Sibbo Hembygdsförening handlar verksamheten i första hand om att bevara byggnaderna och miljön, men tidsresor för barn och ungdomar har diskuterats.
I Borgå förhindrar de permanenta samlingarna i de nuvarande lokalerna ett utökat samspel med besökarna.
Det är till exempel svårt med ambulerande utställningar med modern konst i Gamla Rådhuset, Runebergs hem eller Holmska gården.
- Hos oss är det helhetskonstverk med väggtapeter, målade väggar och kristallkronor, soffor och stolar. Det är inte så där bara att flytta bort dem, säger Marina Catani.
Från och med i år får man i alla fall fotografera i museet och på så sätt ha ett minne med sig från besöket.
Ny utställning om minnen
Den 29 september startar specialutställningen Det där minns jag om Borgåbornas kollektiva minne under de senaste hundra åren.
I samband med utställningen ges besökarna möjlighet att skriva ner egna minnen och föreslå vad Borgå museum skall samla på i framtiden.
Vid hembygdsmuseet Sibbesgården visas som bäst utställningen Mjölkhushållning i Sibbo genom tiderna.
I år har den utökats med en kortfilm om dagens mjölkgårdar. En längre film om mjölkhushållningen i Sibbo blir klar i höst.