Över 40 miljoner människor lever i slaveri
Ny global statistik visar att uppskattningsvis 40,3 miljoner människor levde i modernt slaveri år 2016. Av dessa var 10 miljoner barn.
För första gången räknas nu också tvångsäktenskap in i begreppet.
"Pengar och skuld" är en drivande kraft bakom exploateringen.
Siffrorna presenteras av FN:s internationella arbetsorganisation (ILO) och Walk Free Foundation.
Enligt uppgifterna är 24,9 miljoner människor i världen fångade i tvångsarbete och 15,4 miljoner i påtvingade äktenskap. Av dessa är 10 miljoner barn.
Det reageras inte tillräckligt starkt på slaveriet
- Det finns 24,9 miljoner människor som arbetar under hot och tvång inom jordbruk, i fiskeribranschen, i byggbranschen eller inom sexindustrin. Ändå meddelade FN att det under fjolåret fanns bara 63 000 offer för slaveri, säger Michaëlle de Cock, som arbetar vid ILO.
- Vi ser ju nog här att det finns en djup klyfta mellan problemet och den otillräckliga globala responsen på problemet.
Hon påpekar också att familjer och barn blir indirekta offer. Många som lever i tvångsarbete har sagt att deras arbetsgivare också hotar deras familjer och barn.
Tvångsäktenskap är ett tydlig exempel på slaveri
Det är oklart varför tvångsäktenskap har förbisetts tidigare då man samlat in data om slaveri, säger Fiona David, chef vid Walk Free Foundation.
- Tänk dig en situation där någon säljs till äktenskap, utför gratis hushållsarbete och saknar sexuellt självbestämmande. Om du avlägsnar stämpeln äktenskap från detta så hittar du inget mindre än slaveri. Vi måste belysa detta så att människor kan se vad det egentligen är fråga om.
Slaveri mest utbrett i Afrika
Modernt slaveri påträffas mest i Afrika, följt av Asien och Stillahavsregionen.
Över 70 procent av de 4,8 miljoner människor som blivit offer för sexhandel har påträffats i Asien och Stillahavsregionen.
ILO och Walk Free Foundation vill dock betona att man måste studera dessa uppgifter med en viss försiktighet eftersom det inte finns ordentlig statistik från arabstater och delar av Amerika.
- Det finns miljontals människor som vi inte har tillgång till då vi samlar in data. Vi når inte människor i konfliktzoner och vi kan inte spåra migranter.
- En del platser når man inte och i vissa samhällen kan också språkbarriären bli ett svårforcerat hinder, konstaterar de Cock.
Det moderna slaveriet i Europa: Våldtagna och utnyttjade plockar de körsbärstomater i växthusen i Sicilien
Alla vet om problemet men ingen gör något.