Hoppa till huvudinnehåll

Sport

500 meter frenesi – Jukka Keskisalos magiska banvarv i Göteborg sommaren 2006

Från 2017
Jukka Keskisalo i mål som Europamästare 2006 i Göteborg.
Bildtext Jukka Keskisalo går i mål som europamästare i hinderlöpning 2006 i Göteborg.
Bild: All Over Press

Med 500 meter kvar att springa av EM-finalen på 3000 meter hinder i Göteborg sommaren 2006 såg det mörkt ut för Jukka Keskisalo. Det som få då visste, var att tävlingen hade gått precis enligt Joensuulöparens förhoppningar.

Efter VM-succén 2003 hade Jukka Keskisalos löparkarriär kantats av skadeproblem.

Den då 25-årige Joensuun Kataja-löparen hade fått sitt internationella genombrott vid VM-tävlingarna i Paris, där han löpte in på en sensationell nionde plats.

OS-säsongen 2004 hade förstörts av skada och vid VM-tävlingarna i Helsingfors följande sommar tog det roliga slut redan i heaten.

Men på fredagskvällen den 11 augusti 2006 stämde precis allting för Jukka Pekka Sakari Keskisalo.

Där och då, på Ullevi i Göteborg, kom ögonblicket som skulle definiera hela hans karriär.

Jukka Keskisalo, EM 2006.
Bild: All Over Press

"Musse" såg inte Jukka som favorit

Semifinalerna hade avgjorts på onsdagen och Jukka Keskisalo gick vidare på tid som sista man ur det betydligt snabbare andra semifinalheatet på Ullevis banor.

– Försöken kändes bra för egen del, jag minns att Jukka hade det tufft och gick vidare på tid som sista man. Inför finalen var han en av dom som hade potential.

– Han var en mästerskapslöpare, men såg man till formen han visat under året var han inte direkt favorit, beskriver svensken Mustafa Mohamed i en intervju till Yle Sporten elva år senare.

VM-sexan och den regerande Europamästaren Antonio David Jimenez från Spanien hade den snabbaste kvaltiden i Keskisalos heat medan EM-tvåan från 2002, veteranen Simon Vroemen från Nederländerna var etta i mål den andra semifinalen.

– Löpningen i semifinalen var trög, jag sprang visserligen i det andra heatet så jag visste exakt vad som krävdes och hur många killar jag behövde ha framför mig och bakom mig. Även om jag sprang på 8.30 och visste att det skulle räcka kändes det trögt, blickar Keskisalo nu tillbaka.

Långsam start på dramatisk final

Vroemen kommer aldrig till start i fredagens final som i utgångsläget består av elva löpare.

– Jukka Keskisalo brukar vara bra på att toppa formen, han löper bra taktiskt, och tycker om att avsluta sina lopp positivt och plocka man efter man under de sista varven. Jag hoppas det blir så i dag också, konstaterar Yle Sportens expertkommentator Danny Lindqvist inför loppet.

Starten är långsam och Jukka Keskisalo, med tävlingsnummer 1 på låret, håller inledningsvis till i de bakre delarna av ett väl samlat löparfält.

– Med det här tempot blir det nog inget fartlopp av det hela. Med tanke på vad man hört Keskisalo säga under sommaren tror jag inte det är alls dåligt för honom att man åtminstone inledningsvis löper i ett sävligare tempo, kommenterar Bror-Erik "Bubi" Wallenius i sitt finska referat.

Keskisalo till Yle direkt efter målgången: ”Planen vi lade upp med tränaren Tommy Ekblom förra hösten var att vara med i tätklungan när det sista varvet inleddes. Då fanns en realistisk möjlighet att gå för guld.”

Efter några minuter börjar svensken Mustafa Mohamed söka sig längre upp i fältet i jakten på ett bättre utgångsläge, men Keskisalo fortsätter ligga lågt. Den första kilometern löper täten på 2.56.55.

– Jag visste nog under loppet att det kunde gå vägen just för mig, säger Keskisalo när Yle Sporten tar upp saken med honom elva år senare.

– Jag tror Mohamed och Vroemen hade någon form av överenskommelse om farthållning, som de hade haft vid Europacupen i Malaga, men Vroemen kom ju aldrig till start. Jag höll egentligen spanjoren Antonio David Jimenez som största favorit i loppet.

Enastående sista varv

Efter fem minuters löpning är hemmafavoriten Mohamed uppe och drar, publiken börjar jubla med och tempot ökar.

– Jag hade hoppats på ett lopp i hög fart. Om det inte gick undan var min plan att gå upp och trissa upp tempot på de tre sista varven. Jag satte också in en extra växel, men det visade sig att jag borde ha haft två, reflekterar Mohamed.

Tio gubbar återstår i fältet när 2000 meter passeras på tiden 5.46,28. Israelen Itai Maggidi har tappat kontakten med klungan.

Mustafa Mohamed till Yle Sporten 2017: ”Det var med blandade känslor jag gick in i finalen. Jag hade varit skadad en del och bara kommit igång igen ett par månader innan EM. Jag var i bra form, men inte i den bästa. Målet var att ta medalj. Att bli utan var en besvikelse, det var något jag verkligen hade siktat på i hemma-EM.”
Just nu siktar svensken på maraton vid Europamästerskapen i Berlin nästa år.

Med två varv kvar att löpa hänger Keskisalo fortfarande med i fältet där Mustafa Mohamed håller täten. Efter sju avverkade minuter ligger Keskisalo på tionde plats – då José Luis Blanco (ESP) öppnar spelet med en långspurt.

Det är då Jukka Keskisalo börjar plocka rygg efter rygg efter rygg.

Det är då det sista varvet börjar.

I det ögonblick som klockan ringer går Keskisalo upp på sjätte plats förbi polacken Poplawski.

Mitt i första kurvan avancerar han till femma förbi spanjoren Jimenez.

Med fyra hinder kvar på EM-finalen stiger han upp på fjärde plats förbi österrikaren Pröll.

Vid det sista torrhindret före vattengraven flyger han i samma veva förbi både fransmannen Tahri och hemmahoppet Mohamed, och har plötsligt bara Blanco kvar.

Vid vattenhindret är han förbi Blanco och löper in på upploppet som etta.

Blanco försöker svara, men Keskisalo gör ett tekniskt fulländat sista torrhinder och kan bevara sin ledning ända in i mål.

Från tionde plats till EM-guld på 500 magiska metrar.

Jukka Keskisalo fixar hinderguldet i VM 2006 - Spela upp på Arenan

Slutresultaten, EM-finalen

Någon chock var Keskisalos EM-guld inte, men nog en överraskning.

– Sett till årsbästanoteringar var det naturligtvis en överraskning, men finalen visade just Jukkas styrkor som löpare. Han hade en spurt och var dessutom väldigt bra på att positionera sig taktiskt inom loppen, säger Mohamed som slutade fyra.

Jukka Keskisalo till Yle efter loppet: "Med 500 meter kvar var läget ännu besvärligt och jag var tvungen att trassla mig ut ur ett trängt läge. När jag kom förbi Antonio David Jimenez kände jag mig stark."

Mohamed och Keskisalo möttes för första gången i en landskamp 2003 och skulle komma att löpa mot varandra många gånger genom åren.

"Musse" talar varmt om sin forne motståndare och nämner den ömsesidiga respekt som utvecklades männen emellan.

– Hans styrka var onekligen den taktiska löpningen, men skadorna gäckade honom tyvärr. Han hade tre riktigt bra år, 2003, 2006 och 2009. Utan skadorna är jag övertygad om att Jukka hade varit en löpare av världsklass med kapacitet att ta VM- eller OS-medaljer. Helt klart.

2009 karriärens bästa år

Medan Mohamed fortfarande satsar vidare har Keskisalo avslutat karriären och är numera verksam som tränare med bas i hemstaden Joensuus idrottsakademi.

Trots att karriären kantades av skador upplever Keskisalo i dag att han lyckades maxa under sin tid som aktiv.

– Jag balanserade på gränsen under hela karriären. Med tanke på hur tunn och lätt jag var small det till i kroppen ibland. Jag vet ändå i dag att jag skadorna till trots nådde väldigt nära mina egna gränser för vad som var möjligt.

– Visst dyker 2006 upp nu och då, även om jag känner att jag ännu utvecklades rejält efter EM-guldet. Året 2009 var egentligen bättre, när jag nådde ner till rekordtider.

Sitt tidsmässigt bästa lopp gjorde Keskisalo i Zürich 2009, när 3000 meter hinder avverkades på den finländska rekordtiden 8.10,67.

Keskisalo gjorde sina fjärde och sista VM-tävlingar i Daegu 2011. Efter det blev det ännu EM och OS sommaren 2012 och som avslutning på mästerskapskarriären en sjätteplats vid EM 2014.

I efterdyningarna av bragden på Ullevi valdes Jukka Keskisalo till årets idrottare i Finland för år 2006. Tio år senare i en intervju för Ilta-Sanomat var utmärkelsen ingenting han rankade särskilt högt bland sina prestationer.

– Det betydde faktiskt inte så speciellt mycket. Visst är det en form av hedersbetingelse. Som idrottare upplevde jag ändå att jag koncentrerade mig på min gren och mina resultat, ett pris som detta var egentligen bara en positiv överraskning, sade Keskisalo 2016.

Samma år blev han utsedd till grenchef för medeldistanslöparna inom friidrottsförbundet, en position han håller än i denna dag.

– Jag tittar nog inte så ofta på loppet, jag tycker kanske att jag sett det tillräckligt ofta, säger Keskisalo om stordådet i Göteborg.

– Det var många saker som stämde in just då. Det är ofta så att andra minns ens lopp bättre, alla har vi våra speciella känsloladdade ögonblick från idrotten och olika minnen kopplade till olika tävlingar.

Jukka Keskisalos mest minnesvärda ögonblick, den heroiska hinderfinalen i Göteborg, kommer in på placering 49 i Yle Sportens ranking över Finlands hundra största idrottsögonblick. Se hela listan här!

Finländska idrottsögonblick: Matti Nykänen, Marja-Liisa Hämäläinen, Tommi Mäkinen, Tiina Lillak, hockeylejonen och Jari Litmanen.

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

Guld och bejublade segrar, svidande förluster och skandaler.

Finlands 100 största idrottsögonblick

Diskussion om artikeln