Allt fler österbottniska ungdomar söker hjälp för ångest
Allt fler ungdomar från Korsholm söker hjälp vid ungdomsstationen Klaara i Vasa. Men trots det mår inte de unga sämre än tidigare. Istället är man inte lika bra på att hantera känslor, anser socialhandledare Cecilia Flygar.
- Det är jättestort tryck hos oss nu. Mycket större än tidigare, säger socialhandledare Cecilia Flygar på ungdomsstationen Klaara.
De flesta är i behov av att någon lyssnar.
- Vi erbjuder individuella stödsamtal, familjeträffar och deltar också i nätverksträffar i skolor, säger Flygar.
"Ungdomarna känner ångest"
Många av de som söker hjälp berättar att de har ångest.
- Vi försöker att tillsammans bena ut varifrån den här ångesten kommer. Förutom ångesten känner de stor press och stress. Det här mår de dåligt av och de vet inte hur de ska hantera det.
Och ungdomarna har nog större press på sig än tidigare, tror Flygar. Men att ungdomar skulle må sämre nu än tidigare anser inte Flygar är fallet.
- Det här har vi diskuterat väldigt mycket på jobbet och vi har kommit fram till att nej, ungdomarna mår inte sämre. Men vi tror att det är mycket lättare att söka hjälp i dag. Och det är inte lika tabubelagt att tala om till exempel depression.
Svårt att hantera känslor
Men ungdomarna verkar ha allt svårare att hantera sina känslor.
- Det kunde underlättas genom att bekräfta barnets känslor i ett tidigt skede.
Skolorna har inte tillräckliga resurser. Har ni det?
- Jo. Dels så kan vi hjälpa vid ungdomsstationen eller så hänvisar vi vidare om problemen är för stora. Antingen till egen hälsocentral, akuten eller till någon kristelefon. Men vi har också ett joursystem som innebär att alla ungdomar som kommer in genom dörren får chans att genast prata om det som tynger.
