Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

1 000 000 000 000 - så många dollar är norska oljefonden värd

Från 2017
Flamma på norsk oljeplattform i Nordsjön.
Bildtext Flamma på norsk oljeplattform
Bild: Mostphotos / Leif Ingvarson

Den statliga norska oljefonden har för första gången passerat en biljon dollar (tusen miljarder dollar), motsvarande över 8 biljoner norska kronor eller över 830 miljarder euro i värde.

- Jag tror inte att någon kunde föreställa sig att fonden någonsin skulle nå tusen miljarder dollar när den första inbetalningen av oljeintäkter gjordes i maj 1996, säger Yngve Slyngstad, vd för Norges bank investment management som förvaltar fonden, i ett pressmeddelande.

- Det här är en milstolpe. Tillväxten har varit otroligt, säger Slyngstad.

Statoils bensinstation
Bildtext Statoil hör till den norska oljeindustrin.
Bild: © 2010 Fredrik Kadesjö

Att de stora valutorna stärkts mot dollarn, i kombination med en stark utveckling på aktiemarknaderna uppges ha bidragit till den snabba värdeökningen.

Oljefonden etablerades 1990 och fungerar som en buffert för de norska statsfinanserna.

Tanken är också att oljefonden ska finansiera den norska välfärden efter att oljeintäkterna har sinat. Fonden är värd cirka 157 000 euro per invånare i Norge.

Norges flagga
Bild: Mostphotos / William Perugini

Fonden, som formellt heter Statens pensionsfond utland, är världens största statliga fond och investerar intäkter från oljeindustrin i utländska aktier och räntepapper.

Fonden placerar också i fastigheter.

Av placeringarna finns 36 procent i Europa, 42 procent i Nordamerika, 18 procent i Asien och 4 procent i resten av världen.

Källor: FNB-TT-NTB, Norges bank investment management, AFP)

Diskussion om artikeln