Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Barnpjäsen Par Avion belyser flyktingskap via medmänsklighet och grötrim

Från 2017
Uppdaterad 19.09.2017 17:03.
Två skådespelare, Jonna Nyman och Marika Parkkomäki står bredvid varandra och poserar i Logomo i Åbo.
Bildtext Skådespelarna Marika Parkkomäki (till vänster) och Jonna Nyman skulle gärna turnera med pjäsen Par Avion i Åboland.
Bild: Yle/Nina Bergman.

Skådespelarna Jonna Nyman och Marika Parkkomäki samarbetar som bäst med Åbo svenska teater kring barnpjäsen Par Avion som handlar om medmänsklighet och att acceptera det annorlunda.

- I det stora hela handlar pjäsen om att bli synlig som människa och att ta hand om varandra och empati mot fördomar och se varandra, säger Nyman.

Dess är vi framme, har vi landa, ser du oss för en ny tid randa?

Marika Parkkomäki

Pjäsen är enligt Parkkomäki dessutom en språklig kavalkad eftersom det mesta går på rim och därför blir det som Kafka för barn.

Kan man få ett prov på rimmen?

- Dess är vi framme, har vi landa, ser du oss för en ny tid randa? Jag ser varelser och höga hus, ser du någon som gör bus?

- Nej, det verkar nog som om kusten är klar, men ta du och lyssna med det öra du har.

Jag skulle säga att tyvärr finns det mycket rädslor, helt onödiga rädslor som uppstått på grund av det som hänt den senaste tiden

Jonna Nyman

- Så låter det alltså i inledningen av pjäsen då barnen dykt upp med flygpost i en låda i ett främmande land, säger Parkkomäki.

Flyktingdebatten har blivit ett hett samtalsämne

Det här handlar om svåra saker så hur förklarar man allt det som sker för barnen som är i skolåldern?

- Via mänsklighet helt enkelt, vi ser ut som vi gör, vi är inte annorlunda på något sätt. Det är bara attityden som är annorlunda och vi talar bara ett annat språk än de i det land vi kommer till och det orsakar sedan problem för barnen i den här pjäsen, säger Parkkomäki.

Enligt Parkkomäki betonar man helt enkelt empatiförmågan och att man ska ta hand om sina nära och kära samt hjälpa till om man kan.

- Vi försöker närma oss de här sakerna via positiva saker och humor och på det sättet nå barnen som ser pjäsen, säger Nyman. Musiken är viktig i pjäsen och via musiken kan vi nå barnen bättre för musiken går direkt in i känsloregistret.

Budskapet viktigt

Hur svårt är det att förmedla ert budskap i pjäsen Par Avion?
Parkkomäki anser inte att det är svårt alls.

- Visst, det är ett känsligt ämne och det har varit mycket på tapeten då det har kommit mycket flyktingar hit, och därför kan kanske ämnet vara svårt för mottagaren, men jag tycker inte att det är svårt att förmedla budskapet.

Det finns mycket fördomar men ofta är det inte barnen som tycker så utan barnen har kanske snappat upp något där hemma

Marika Parkkomäki

- Jag skulle säga att det tyvärr finns många, helt onödiga rädslor som uppstått på grund av det som hänt den senaste tiden, säger Nyman.

- Vi vill däremot lyfta fram andra sidor och jobba bort dem genom att visa fina saker och rikedomar med olika kulturer.

Pjäsen rör sig på många plan

Enligt Nyman rör sig föreställningen på många plan då skådespelarna rimmar och samtidigt är det mycket fantasi och människor som tar hand om varandra.

- Det finns mycket att bearbeta efter föreställningen med eleverna och det finns mycket rum för diskussion, säger Nyman.

Hur har responsen varit hittills?

- Två lärare kom fram till oss i Kyrkslätt och sade att det här har var mycket fint, att det finns mycket att ta fasta på och gå vidare med, säger Nyman.

Helt personligen så håller jag på att utbildar mig till mentalnärvårdare som bäst på grund av att arbetsläget inte är så hejsan för tillfället

Marika Parkkomäki

- Det finns mycket fördomar men ofta är det inte barnen som tycker så utan barnen har kanske snappat upp något där hemma, säger Parkkomäki. Därför är pjäsen nog bra för föräldrarna också.

Teaterscenen i Svenskfinland utmanande?

- Helt personligen så håller jag på att utbilda mig till mental närvårdare som bäst, på grund av att arbetsläget inte är så hejsan för tillfället, säger Parkkomäki. Svårt är det överallt och frilansare används ganska lite på grund av ekonomiska orsaker och sedan gör många sina egna projekt och söker finansiering men det är ju ett heldagsjobb i sig.

- Man måste vara mycket produktiv och välvilligt inställd till idéer om man ska klara sig i dagens läge, säger Nyman.

Hur förhåller ni er till gräsrotsfinansiering? I motsats till att få finansiering från mer traditionella kanaler som fonder och så?

- Det låter intressant, absolut för alla vägar är välkomna men vi har åtminstone inte än testat på den här sortens finansiering men den låter intressant och kanske man borde pröva på, säger Parkkomäki. Det har gjorts en del inom musiken vet jag men frågan är hur man får ut sitt budskap, men hej vad fan, allt är välkommet!

Riktar sig till barn som är fem år eller äldre

Pjäsen passar enligt både Parkkomäki och Nyman alla åldrar, förutom familjens allra minsta barn.

- På grund av temat kan det ibland bli litet skrämmande och därför skulle jag rekommendera fem år och uppåt, säger Nyman.

Pjäsen skrevs redan åren 2013-2014, alltså innan de stora flyktingströmmarna anlände till Europa och flyktingdebatten körde igång på allvar.

- Men det gör inte pjäsen mindre aktuellt utan snarare tvärtom känns det som, säger Parkkomäki.

Turnerar i Åboland

Teatergruppen har tidigare uppfört pjäsen i Nyland och nu är man i Åbo där man samarbetar med Åbo svenska teater.

De som vill kan kontakta teatern och boka in skådespelarna som mer än gärna reser ut också i skärgården för att sprida sitt budskap och visa pjäsen.

- Vi turnerar så gärna i Åboland och vi skulle gärna turnera i skärgården, säger Nyman.

- Vi kommer gärna till era byar och spelar upp pjäsen för er och era barn, säger Parkkomäki.

Diskussion om artikeln