Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stör din grannes Airbnb-gäster dig? Du kan inte göra särskilt mycket åt saken

Från 2017
Hotellihuone, sänky
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den som bor granne med en lägenhet som hyrs ut via lägenhetsuthyrningsföretaget Airbnb kan ha svårt att påverka situationen om hyresgästerna stör.

Lägenhetstjänsten Airbnb växer hela tiden i Finland och framför allt i Helsingfors finns risken att man plötsligt inser att man bor i samma hus som ett hotell. Det gjorde Björn Karlsson.

Jag tror att lägenheten har femton sängplatser, så det är ganska mycket drag där.

― Björn Karlsson, granne

Karlsson noterade hur en av bostäderna i huset där han bor bytte ägare och hur otaliga sängar kånkades in i lägenheten.

- Jag tror att den har femton sängplatser, så det är ganska mycket drag där. När det bor så många människor på så pass liten yta så blir det lite speciellt. Det är ganska mycket trafik in och ut på kvällarna, säger Karlsson.

De flesta verkar inte alls träffa hyresvärden.

Han menar att det är fråga om alldeles professionell hyresverksamhet.

- Det är absolut ingen som bor i den lägenheten permanent. Det finns bara sängar där inne och man kan hämta upp nyckeln dygnet runt så de flesta verkar inte alls träffa hyresvärden, säger Karlsson.

Han störs sällan av oljudet, men konstaterar att det ofta kan bli rätt högljutt i turistlägenheten, i synnerhet som dörren till bostaden ofta står öppen.

Ägaren bestämmer själv

Trots att det är juridiskt möjligt så är det ytterst ovanligt att man i bostadsbolag förbjuder ägarna att hyra ut sina lägenheter.

Advokaten Marina Furuhjelm som är expert på fastighetsfrågor säger att ägaren alltid har rätt att själv bestämma vad den gör med sin lägenhet, det vill säga om ägaren själv använder den, lånar ut den eller hyr ut den.

Precis samma regler gäller för korttidsuthyrning som för längre kontrakt.

- Airbnb avviker inte eftersom vår hyreslagstiftning utgår från att du själv får bestämma hur långt hyresavtalet är. Du får hyra ut för en dag, en vecka eller femtio år om du så vill, säger Furuhjelm.

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet
Bildtext Marina Furuhjelm säger att många bostadsbolag är rädda för Airbnb-gäster alldeles i onödan.
Bild: YLE / Peter Fahllund

Den som hyr ut en lägenhet till turister har skyldighet att betala vattenavgift för rätt antal personer och se till att de kortvariga hyresgästerna vet vilka regler som gäller.

Det är viktigt att du berättar hur man ska bete sig i ett husbolag.

― Marina Furuhjelm

- I synnerhet om du ofta hyr ut till utländska turister så är det ju ännu viktigare att du berättar hur man ska bete sig i ett husbolag. Till exempel hur man använder gemensamma utrymmen, var man får röka och när man får använda hushållsmaskiner, säger Furuhjelm.

Grannen kan inte annat än stå och se på

Men en granne som får nattsömnen förstörd av upprepade turistfester har väldigt små möjligheter att påverka situationen om ett hotell flyttat in i bostadsbolaget.

- Möjligheterna är de samma som med andra grannar, man utfärdar en varning och låter invånaren bättra sig. Om bättring inte sker så skrider man till åtgärder. Men alla inser ju att det inte fungerar med Airbnb-hyresgäster eftersom de har flyttat ut redan då den första varningen utfärdas,säger Furuhjelm.

Om det är en hyreslägenhet som utan ägarens tillstånd hyrs ut till turister så har grannarna lite större möjligheter att ingripa. Då kan ägaren säga upp kontraktet om grannarna börjar klaga.

Kvinna drar en kappsäck efter sig
Bild: YLE/ Sandra Snellman

I Björn Karlssons hus har uthyrningen pågått i två år men ingen av grannarna har så vitt han vet ännu klagat till disponenten.

- Åtminstone en av mina grannar tycker också att man borde anmäla det till disponenten, men jag tror inte att någon har fått det gjort. Jag tror nog inte att disponenten vet om det, säger Karlsson.

Mest farhågor och fördomar som inte stämmer

Många grannar blir rädda i onödan då de märker att det rör sig obekanta människor i trappan.

Marina Furuhjelm får i sitt arbete ofta frågor om vilka möjligheter det finns att förhindra korttidsuthyrning men det handlar i första hand om skräckscenarier och inte om verkliga problem.

Jag skriver inte under på att hyresgäster skulle bete sig sämre än bostadsägare.

― Marina Furuhjelm

- Man utgår ifrån att det kommer att bli problem om en bostad hyr ut via sådana här tjänster. Vi har mycket hyreslägenheter i husbolagen och alla beter sig inte illa. Om de bor där en dag, två dagar eller ett år inverkar inte på hur de beter sig. Jag skriver inte under på att hyresgäster skulle bete sig sämre än bostadsägare, säger Furuhjelm.

John Seiplax

"Airbnb är ett välkommet tillskott i kassan"

Turismbranschen vill ha lagändring.