Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkeologiska utredningar fördröjer beslut om höghus på Klostergatan i Åbo

Från 2017
Ordförandeklubban i borgå stadshus
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Det blir inget sjuvåningshus på Klostergatan 5, åtminstone inte ännu. Stadsplanerings- och miljönämnden i Åbo tog på tisdagen ställning till fastighetsaffärsverkets förslag, men efterlyser nya utredningar.

Åbo stads fastighetsaffärsverk vill bygga ett sjuvåningshus på Klostergatan 5, alldeles invid Johan Gadolins skyddade laboratorium. I stadsplanerings- och miljönämnden blev det ändå inget grönt ljust för planerna.

Nämndordförande Saara Ilvessalo (De gröna) berättar för Yle Åboland att nämnden vill ha flera utredningar om områdets värde före man kan föra ärendet vidare till stadsfullmäktige.

- Vi bekantade oss med området i dag och fick veta att museicentralen misstänker att det kan finnas gravar på tomten. Med andra ord måste man genomföra arkeologiska provtagningar på området, säger Ilvessalo.

Tomtens värde ska också utredas

Nämnden vill också ha fler alternativ före man kan säga varken ja eller nej till fastighetsaffärsverkets planer, men ett höghus är inte direkt uteslutet.

- Vänsterförbundets två representanter ville att vi direkt skulle skydda samtliga byggnader på området, men så blev det inte, berättar Ilvessalo.

Utöver Gadolins laboratorium finns också andra gamla hus på området. Deras värde ska också utredas, berättar Ilvessalo.

- Parkeringslösningar vill vi också höra om före vi fattar beslut, tillägger hon.

Ilvessalo uppskattar att frågan tas upp i stadsfullmäktige tidigast år 2019.