Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jouko Jokinen blir direktör för Yles nyhetsverksamhet

Från 2017
Uppdaterad 20.09.2017 12:19.
Yle Nyheter: Jouko Jokinen: 3 viktiga uppgifter för Yle - Spela upp på Arenan

Yles styrelse har valt Jouko Jokinen till direktör och ansvarig chefredaktör för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet. Han är för tillfället ansvarig chefredaktör för Aamulehti och inleder arbetet på Yle senast i december.

Atte Jääskeläinen fick gå från posten som direktör för nyhets- och aktualitetsverksamheten i våras.

Nu tar Aamulehtis chefredaktör Jouko Jokinen över posten, senast den 1.12.2017.

Det var Jouko Jokinens långa journalistiska erfarenhet som avgjorde valet. Jokinen har varit ansvarig chefredaktör för Aamulehti sedan år 2010. Tidigare har han varit ansvarig chefredaktör och förläggare för Satakunnan Kansa och haft chefsuppgifter på Helsingin Sanomat. Jokinen är hum. kand. till utbildningen.

Den nya direktörens uppgift blir att satsa stort på att ytterligare stärka det journalistiska arbetet inom Yle. Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson poängterar att direktören måste ha förmåga att leda en stor nyhetsorganisation och dra upp riktlinjer så att finländarna också framöver får en "betydelsefull, kvalitativ och oberoende journalistik".

- Jouko Jokinen uppfyller de här kriterierna på bästa möjliga sätt, säger Wilhelmsson.

Jokinen: Betydelsen av trovärdiga nyheter ökar

Själv understryker Jouko Jokinen vikten av nyheternas trovärdighet.

- I en osäker och föränderlig värld behåller trovärdiga nyheter sitt värde, och deras betydelse ökar. Vår uppgift är att producera ny och granskad kunskap, säger Jokinen.

Jag vill vara med och bygga ännu mer kvalitativa nyhetstjänster som är viktiga för alla finländare. Jag tar emot mitt jobb med ödmjukhet.

Jouko Jokinen

- Jag vill vara med och bygga ännu mer kvalitativa nyhetstjänster som är viktiga för alla finländare, fortsätter han.

Jokinen säger att han är glad över möjligheten han fått, men att uppgiften inte kommer att bli lätt: förväntningarna på Yle är höga.

- Jag tar emot mitt jobb med ödmjukhet, säger Jokinen.

Kivinen: Vi vill stärka Yles ställning

Yles verkställande direktör Lauri Kivinen framhäver Jouko Jokinens betydelse i att utveckla den nya nyhetsorganisationen.

- Han för med sig färsk erfarenhet till ledningen av bolaget. Vi är en ansedd föregångare bland de europeiska rundradiobolagen och vill förstärka vår ställning, säger Kivinen.

Marit af Björkesten återvänder till Svenska Yle

Jouko Jokinen kommer som direktör för Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet att ansvara för de finskspråkiga nyheterna och aktualiteterna. Han är ansvarig redaktör, ingår i Yles ledningsgrupp och rapporterar åt verkställande direktören Lauri Kivinen.

Marit af Björkesten har varit tillfällig direktör för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet sedan juni. När Jokinen tillträder blir Marit af Björkesten igen direktör och ansvarig utgivare för Svenska Yle.

Det har varit otroligt spännande och lärorikt att jobba på finska sidan. Men jag ser verkligen fram emot att få fortsätta bygga det nya Svenska Yle.

Marit af Björkesten

af Björkesten sökte inte jobbet som direktör för nyhets- och aktualitetsverksamheten.

- Det har varit otroligt spännande och lärorikt att jobba på finska sidan, säger af Björkesten.

- Men jag ser verkligen fram emot att få fortsätta bygga det nya Svenska Yle. Jag rycktes loss i ett ganska speciellt läge när hela svenska organisationen hade gjorts om. Det känns som om det jobbet ännu är på hälft och har ganska stor betydelse för hur hela det finlandssvenska medielandskapet utformas.

Johanna Törn-Mangs som har ersatt af Björkesten som Svenska Yles direktör under sommaren ska återgå till sin post som mediechef på Svenska Yle.

Diskussion om artikeln